tisdag 10 april 2018

Recension: Fader af Hjo av Annette Brandelid

Titel: Fader av Hjo
Serie: Helena Groop
Författare: Annette Brandelid
Illustrationer: Bengt Geidenmark
Format: Häftad
Antal sidor: 322
Förlag: SveaBok
Recensionsexemplar

"En kvinna ger sig ut i skogarna utanför Hjo för att plocka svamp. Hennes nyfikenhet väcks när hon plötsligt hör märkliga ljud i skogen. Men hennes nyfikenhet visar sig få ödesdigra konsekvenser.

En äldre man flyttar från USA till Norra Fågelås. Han köper en gård där han ska hjälpa unga män till ett bättre liv. Men illvilliga rykten sprids, vem är han egentligen och är hans avsikter ärliga?

En man begår i sin ungdom ett misstag som kommer att förändra resten av hans liv. Alla hans mål och drömmar försvinner och ingenting blir sig längre likt."

--------------------

Jag fick en förfrågan från författaren om jag ville läsa någon av delarna i hennes deckarserie som utspelar sig i hennes barndomsstad, Hjo. Jag känner inte till Hjo alls förutom att jag hade en bekant som bodde där tidigare, men deckarserien tyckte jag lät intressant så jag tackade ja till att läsa den femte och senast utkomna delen, Fader af Hjo, i serien.

Jag fångas direkt av den mysiga stämningen i boken och av beskrivningen av småstadsmänniskorna. Det skvallras friskt så fort något händer och när nya människor bosätter sig på orten blir det spekulationer om både det ena och det andra, speciellt om den inflyttade kommer utomlands ifrån. Jag har aldrig besökt Hjo, men jag är född i en småstad och känner igen en hel del i beskrivningarna av hur livet på en mindre ort är.

Det här är ingen blodig och våldsam deckare utan snarare en mysdeckare där berättelsen mer kretsar kring relationer och småstadslivet än kring själva mordgåtan. Mord är väl aldrig mysigt men när man i slutet får reda på vad som hänt så är det inga ingående beskrivningar av våldsamheter där heller.

Fader af Hjo är en jättemysig berättelse som var väldigt trevlig att läsa och som jag tyckte väldigt mycket om. Ett extra plus vill jag också ge för de fina illustrationerna i boken.

Tack Annette Brandelid för rec.exet!


Fader af Hjo finns att köpa hos t ex

Adlibris Häftad
Bokus Häftad
CDON Häftad


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar