torsdag 4 februari 2021

Helgfrågan vecka 5

 

Jag har hunnit med det mesta idag, mycket beroende på att vi inte behövde åka någonstans  (förutom maken som var och lämnade in bilen på ett snabbesök på verkstaden och handlade sen på vägen hem) så jag har ganska gott samvete för det ja hunnit med idag. Nu är det i alla fall dags att svara på Mias Helgfråga

Vi som läser mycket blir vi lite språkpoliser?
Hur är det med er, snöälskare eller?

-----------
Jag tror faktiskt inte att det har så mycket man göra med hur mycket man läser, språkpolis blir man nog av andra orsaker. Jag vet att jag retar mig oerhört på vissa saker men jag tror att det nog har mer att göra med att svenska för mig är ett inlärt språk där det var väldigt viktigt att man sa rätt ända från början. Sa man fel så var det alltid någon som rättade det och faktiskt så var det så jag lärde mig. Jag hade ett par kompisar som hade till uppgift att rätta mig när jag sa fel eller inte hade förstått betydelse av ordet ordentligt. Enligt dom märktes det tydligast att jag gjorde fel när jag hade varit på semester i Finland och bara pratat finska under x antal veckor.
Och ja, jag kan säga till ibland och rätta folk, men de som känner mig vet varför jag gör det och accepterar det utan problem, helt okända rättar jag inte. Men när jag skriver recensioner kan jag anmärka om det är alltför mycket fel i texten (en del kan såklart bero på felskrivning men när hela boken är i princip oläsbar på grund av alltför mycket språkfel) så påpekar jag det i recensionen (gäller såklart inte de gånger man får läsa en oredigerad förhandsutgåva).

Oja, jag älskar snö, det är så mycket trevligare än barmark på vintern. Det blir ljusare och vackrare ute och jag kan inte se mig mätt på utsikten rån köket när jag sitter där med mitt morgonte. Och katterna har sitt kat-tv, dvs maken har hängt fågelmatare och talgbollar i äppelträdet som står ganska nära huset och småfåglarna flockas där såklart så då har pojkarna lite att titta på dagtid. Maken, som står för smöskottandet  i familjen är inte lika förtjust men han tycker också at det är bättre med snö på vintern just för at det blir så mycket ljusare ute än om det är barmark.
7 kommentarer:

 1. rättar ogärna andra människor, bara om de frågar, visst är det fint när allt blir så ljust med snö.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med om att det är jobbigt med för många språkfel i en bok man läser.

  SvaraRadera
 3. Jag vet faktiskt inte om jag läst någon bok med många språkfel, däremot böcker där jag uppfattat språket som allmänt kasst.

  SvaraRadera
 4. nej, jag tror inte heller att det har med läsning att göra. det är mera av språkintresse och ordlek. och jag säger aldrig något till någon jag inte känner ganska väl och som också gillar det där med ord. ibland frågar jag Heter det så?

  SvaraRadera
 5. Skotta är väl okej men kylan, nej fy rackarn

  SvaraRadera
 6. Ja, i en bok så tycker jag man ska påpeka det. Om inte den som skriver gör det för att "leka" med språket. Korrekturläsning bör man kosta på sig när man ger ut en bok...

  SvaraRadera
 7. Ja, vår katt hade sån "tv" här idag från rumsfönstret! En stor flock stjärtmesar kom på besök, så himla mysiga fåglar det är. :)

  SvaraRadera