måndag 15 januari 2024

Recension: Isen av Matti Edén

Titel: Isen
Författare: Matti Edén
Format: Kartonnage
Antal sidor: 243
Recensionsexemplar* (*Se Om)

"Mannen står alldeles stilla.
På isen.
Det är dimma. Han tittar sig omkring. En fuktig mjölkvit tjocka omger honom från alla håll. Han kan se högst fem meter. Han har en blå vinterrock som hänger tungt över axlarna. Den är dyblöt och iskall.
Jag måste ha fram mobilen, tänker han. Händerna skakar, fastnar på islandströjans genomdränkta krage. Han drar fram mobilen ur innerfickan med ett ryck. Mobilen är död. Fötterna är avdomnade nere i de svarta skridskorna.
Men han känner inte kylan. Han tänker bara en tanke.
Ropa."
-----------------------------


Jag fick en förfrågan från författaren om att läsa den här boken som är hans debutroman. Och alla som känner mig vet att jag är ohjälpligt svag för debuter.
 
Det här är en stark debut om en människas utsatthet och till viss del självbiografiskt. Till skillnad från de flesta böcker som handlar om misshandel (fysisk eller psykisk) av kvinnor så är förövaren här en kvinna och offret är en man. Isen handlar både om den dysfunktionella relationen mellan mannen och kvinnan och hans utsatthet, där han håller på att "drunkna", men också om hans ensamma färd på isen där på ett sätt hamnar i samma situation som i relationen, dvs på tunn is. Och i båda situationerna är han ensam, ensam ute på isen och måste be om hjälp, påtvingad ensam i relationen och har ingen att be om hjälp ifrån.

Det här är en stark debutroman med välvalda och sparsmakade ord, där varje ord har en tyngd och förmedlar en berättelse om en mörk verklighet. Jag är otroligt imponerad av de en här debuten och ser fram emot vad den här författaren kommer att åstadkomma i kommande böcker.

Tack Matti Edén för rec.exet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar