söndag 10 november 2013

FTL

FTL av Rouzbeh Masarrat Agah

"Husby, 2000-tal. På berget ovanför centrum hänger Khosro och Morad - vänner, vapenbröder. Deras liv just nu: suger. Trötta på att förnedras av dörrvakterna inne i stan, trötta på tristessen.
De ser Ali som säljer frukt på torget, som sliter hela dagarna - fyrtio år och redan gråhårig. Vägrar bli som han. Men här finns även Majid, Husbys gangsterkung med den fetaste bilen och den hetaste bruden. När chansen till snabba pengar dyker upp är steget lätt att ta. Langa lite zut, leva large. Snart drömmer Khosro och Morad om big business, tar större risker."

------------------------------------------

Det var lite ovant i början att läsa sk "Rinkebysvenska", men när jag väl kom in i det så gick det bra. Och att använda Rinkebysvenska passade faktiskt alldeles utmärkt till den här boken, det hade nog varit mer "fel" om boken skrivits på rikssvenska.

Ju längre in i handlingen jag kommer desto bättre börjar jag förstå hur och varför de här förortsungdomarna faller in i kriminalitet och hur svårt det är att värja sig mot lockelsen av snabba pengar och status. Jag har själv bott ett tag i Husby och känner igen mycket. Husby Krog, som var som en diversehandel där säljarna gick runt bordena och erbjöd sina varor (droger, sprit, "äkta" Rolex osv) till kunderna.... Torget med grönsaksförsäljare, grupperna av invandrarungdomar som drev omkring...T o m miljön var/är deprimerande.

De här grabbarna har ingenting att se fram emot, som de ser det, om de håller sig på den smala vägen. Ett halvtaskigt jobb om de överhuvudtaget får ett, att alltid vara utanför och se "de andra" flasha med nya, fina saker, att inte duga till. Inte så märkligt då att steget in i kriminalitet är så lätt att ta. Och machokulturen från deras hemländer gör det ju inte precis lättare att låta bli.

Huvudpersonerna Khosro och Morad  går länge åt samma håll, men i ett avgörande skede tar de olika beslut. Precis det som händer i verkligheten  - en del väljer att försöka skaffa sig ett riktigt arbete och leva lagligt, medans andra väljer snabba pengar och status bland kriminella.

Jag gillar att man får se hur båda killarna resonerar så att man förstår vad de baserar sina val på. Och jag tycker också mycket om att författaren inte bara skildrat det negativa utan också låter killar som Khosro komma till tals.

FTL (= Fuck The Law) är Rouzbeh Masarrat Agahs debutroman och skildrar hur verkligheten ser ut för invandrarkillar i problemområden i storstäderna.

Tack Ordfront förlag för rec.exet!

FTL finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar