torsdag 7 november 2013

Paradisoffer

Paradisoffer av Kristina Ohlsson

"En fullsatt Boeing 747 lyfter från Stockholm och flyger mot New York. Kort efter start hittas ett hotbrev ombord. Krav  riktas mot både den svenska och amerikanska regeringen, om de inte infrias kommer planet att sprängas.
Kaparna vill riva upp beslutet att utvisa en man som av Säpo ses som en säkerhetsrisk. Regeringen ställs inför valet att rädda livet på de fyrahundra passagerare som hålls gisslan på tiotusen meters höjd eller att fullfölja utvisningen.
Kriminalkommissarie Alec Recht utreder kapningen tillsammans med den färgstarka Eden Lundell på Säpos kontraterrorenhet. Fredrika Bergman, som jobbar temporärt på justitiedepartementet,är inblandad i utvisningsärendet och blir ikontaktperson mellan regering och polis. De förstår snart att planen bakom kapningen är långt mer ondskefull än de någonsin kunnat föreställa sig.
Timmarna går och Fredrika och Alex inser med växande fasa att de snart förlorat varje möjlighet att rädda planet och dess passagerare. Kampen mot klockan blir också en kamp mot de amerikanska myndigheternas skräck för nya terrorattentat.
Och snart är bränslet i planet slut..."

----------------------------------------------

Jag blev faktiskt ganska besviken på Paradisoffer. Visst var den spännande och intrigen höll, precis som i de tidigare böckerna. Men jag gillar inte riktigt att det nu handlar om terrorister,rikets säkerhet, SÄPO osv. Det jag gillade i de tidigare böckerna var att det var en riktig kriminalberättelse med trovärdigt persongalleri och att tonvikten låg på brottet, inte på huvudpersonernas privatliv.

Det märks att Ohlsson vet vad hon skriver om och att hon har gjort noggrann research, men ändå saknar jag det som fanns i de tidigare böckerna, dvs Alex och Fredrika som utredde ett  mer "vanligt" brott såsom mord.

Jag är inte beredd att ge upp Ohlssons böcker för att jag blev besviken på den här, men jag hoppas verkligen att hon i nästa bok återgår till den mer traditionella kriminalromanstilen.

Paradisoffer finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
Ginza7 kommentarer:

 1. Trist att du tyckte den var lite sämre, har precis bokat den på biblioteket. Lyssnade klart på föregångaren (Änglavakterna) igår och tyckte den var riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte också om de tidigare böckerna, men den här blev jag besviken på. Men den är ju spännande ändå på sitt sätt.

   Radera
 2. Den här ska jag läsa snart som sista boken i Tre på tre-utmaningen. Får se om jag liksom du blir besviken... men hoppas inte :)
  /Caroline - Bland böcker (www.blandbocker.blogg.se)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli spännande att se vad du tycker om den.

   Radera
 3. Oj, denna hade jag alldeles glömt bort. Kanske snart dags att läsa den :)

  SvaraRadera
 4. Jag blev oxå besviken på Pardadisoffer :/ Men har inte tänkt sluta läsa böckerna om Alex och Fredrika.

  SvaraRadera