onsdag 10 april 2019

Kulturkollos veckoutmaning vecka 15: Vad surrar, brusar och bökar i ditt huvud


Dags att hoppa på Kulturkollos veckoutmaning igen. Utmaningen lyder

Veckans utmaning kan vara hur svår som helst eller lätt som en plätt. Om man inte hinner sätta på sig filtret så surrar det en massa oskrivna saker i ens huvud, men så fort man tänker för mycket så blir det [kanske] tomt.
Nya releaser? Gamla klassiker? En skitkass TV-serie, kroppspositiva instragramkonton, politik. Visst görs det för lite film nu för tiden? Varför ringer folk när de kan sms:a? Tror vi att alla dör i slutet av Game of Thrones? Varför läser jag så lite lyrik? Jag skulle vilja prata om knasiga titlar, bortglömda album och en superintressant podd.
Kort och gott: vad surrar, brusar och bökar i ditt huvud just nu? Vad vill du prata om?

---------------------

Just nu är det återvinning, återbruk och restaurering, loppisar, second-hand och auktioner som jag både tänker på och diskuterar om med maken (som är lika intresserad).
Vi följer en programserie på tv,som heter Salvage Hunters, där antik- och kuriosahandlare Drew Pritchard åker land och rike runt och letar efter udda föremål och möbler som han antingen restaurerar och säljer eller säljer i befintligt skick. Tittar man in på hans websida så säljer han en hel massa intressant, både rena rama antikviteter men också udda kuriosaprylar (eller som han själv säger i ett program "weird and wonderful things"). Han besöker herresäten, antikhandlare, loppisar och rena, rama skrotnissar för att hitta prylarna.
I Sverige pratas det just nu väldigt mycket om överkonsumtion, återvinning och återanvändning men nånting sånt här existerar inte i Sverige för den stora massan vill ha fina, nya (och massproducerade) möbler och saker direkt från butikshyllan.

Det här snurrar i huvudet konstant just nu också för att vi hela tiden diskuterar någon aspekt av det och drömmer lite om att sätta igång med nånting liknande, dvs köpa och sälja udda föremål och möbler. Men skulle det fungera i Sverige där de flesta vill ha sånt som är nytt och fläckfritt? Det är ganska få som vill inreda sitt hem personligt och med möbler och saker som det kanske inte är i nyskick utan har det där lilla extra,, lite patina, spår av användning, kanske lite rostfläckar osv.

Det pratas alltså mycket om sånt här just nu, men samtidigt agerar man åt helt andra hållet: Man får inte ta med sig användbara prylar från t ex tippen, utan dessa vaktas som kronjuveler så att de kan förstöras och folk tvingas att köpa nytt. Containerfynd ses nästan som något fult. Har man begagnade saker hemma så ska det vara dyra antikviteter, vackra och annorlunda bruksföremål duger inte.

Nu ska jag till soffan för att se nästa avsnitt av Salvage Hunters och i eftermiddag kanske det också blir lite American Pickers (en amerikansk motsvarighet, men med ännu mer skrot)2 kommentarer:

  1. låter vårigt, fullt upp, jag gjorde några fynd på bibliotekets återvinningshylla idag när jag hälsade på min mor..

    SvaraRadera
  2. det där med conteiner, Återvinningsstationer... är något privat. Om någon vill slänga sin mormors gamla byrå, så får ingen rota i det. Men här har måna Återvinninsstationer även Loppis, så där kan man direkt lämna användbara saker. Det finns också flera sajter där man kan SÄNKA saker... jag tror ungdomar och studenter är intresserad.

    SvaraRadera