fredag 1 augusti 2014

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz

Titel: Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz
Författare: Göran Rosenberg
Format: Inbunden
Antal sidor: 291
Förlag: Albert Bonniers förlag

"Om vägen till Auschwitz är ett helvete lika för alla är varje väg från Auschwitz ett mirakel för sig. Vägen från Auschwitz tar sig de mest skiftande banor och bryter av mot de mest oförutsägbara mål och genomkorsar de mest oväntade platser. De som befinner sig på vägen från Auschwitz är alla undantag på samma sätt som varje väg från Auschwitz är ett undantag.

Om sin fars väg från Auschwitz till den lilla staden med den stora lastbilsfabriken har Göran Rosenberg skrivit en djupt personlig berättelse; om platsen där ett litet barn sätter sina första ord på världen och gör den till sin, som också är platsen där en ung man stiger av tåget en tidig augustikväll 1947 för att börja sitt liv på nytt, som också blir platsen där efterkrigstidens ljusa horisonter alltför snart förmörkas av skuggorna från Łódz, Auschwitz, Ravensbrück och Wöbbelin."


-------------------------------------------------------

Det finns böcker som borde läsas av alla och det är böcker om Förintelsen. Min far såg till att jag redan i unga år läste relativt mycket om Hitlertiden och det är jag oerhört tacksam för nu.

Ett kort uppehåll på vägen till Auschwitz handlar inte bara om det som hände i lägrena utan snarare är det en berättelse om vägen därifrån för Göran Rosenbergs far och hur det var att sedan försöka "landa" i ett nytt land, i efterkrigstidens Sverige.

Rosenberg har gjort djupgående efterforskningar på hur pappan till slut hamnade i Sverige och till vissa delar känns boken mer som en reportagebok än ett skönlitterärt verk. Men även som sådan är den intressant därför att den också ger en bild på hur dessa överlevande togs emot och vad de hade emot sig.

Jag har själv träffat några av dessa överlevare, både i Sverige och i Łódz så jag hade på ett sätt ett litet försprång som läsare med den här boken, vilket nog säkert gjorde berättelsen än mer levande för mig.

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz belönades med Augustpriset 2012. Juryns motivering:

Från det förintelseläger som är sinnebilden för Europas djupaste förnedring kommer Göran Rosenbergs far till en svensk idyll, en idyll innesluten i sin aningslösa blandning av välvilja och misstänksamhet. Göran Rosenberg återskapar i Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz faderns långa resa, en berättelse laddad av klarsynt inlevelse som också blir en fond för skildringen av hans egen uppväxt i Södertälje. Ur denna mycket personliga historia om en far och en son växer en betraktelse med stor allmängiltighet om betydelsen av viljan och förmågan att förstå också det som är svårt och motsägelsefullt. 


Boken finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
1 kommentar:

  1. Dette er nok en viktig bok. Har lest mange berettelser fra utryddingsleirene, og fra tiden etterpå for de som overlevde. Sterke historier. Det verste er at menneskene fortsetter på samme viset nå for tiden også. Krig mellom folkegrupper er ikke uvanlig. Bare se i Gaza i dag.

    SvaraRadera