fredag 29 augusti 2014

Morsarvet

Titel: Morsarvet
Författare: Christina Granbom
Format: Danskt band
Antal sidor: 278
Förlag: HOI Förlag

"Mildred Carlesten kommer efter en tid som polis i Stockholm till den lilla byn Kungsör. Med sig i bagaget har hon ett trasigt förhållande och skulden över att i tjänsten ha skjutit ihjäl en människa.
När två kroppar hittas skändade i skogarna runt byn verkar spåren först inte leda någonstans. Mördaren finns inte i några register och dessutom verkar mer än en person vara inblandad.
Kyrkoherden i byn erbjuder sig att hjälpa till. Känslorna mellan honom och Mildred växer och hon börjar åter tro på kärleken, trots hans uppenbara problem att handskas med sin hårda uppväxt. Kan han hjälpa henne att lösa fallet?
Efterhand skönjer Mildred ett mönster. Gärningsmannen är besatt av synd och rening. Och han är inte färdig än..."


-----------------------------------------------

Det som fångade mitt öga när jag läste baksidestexten var att handlingen utspelade sig i Kungsör av alla platser. Kungsör är inte precis en plats som man förknippar med spänning även om orten inte har en positiv klang i mina öron.

Jag gillar Mildred, hon är inte utseendemässigt perfekt, utan har sina små skavanker precis som verkliga människor. Och som person är hon jordnära och trovärdig som karaktär.Kyrkoherden Björn eller de andra karaktärerna lär jag inte känna alls.

Visst gillar jag Morsarvet, men jag stör mig också på en del saker. Namnet på huvudpersonen, Mildred, känns inte riktigt naturligt som namn på en svensk polis i Kungsör... och man får aldrig förklarat varför hon har ett sådant namn.
Jag hade en gång i tiden en period då min morgonläsning på väg till jobbet skulle vara spänningsromaner, helst med seriemördare osv osv och då blir det oftast amerikanska spänningsromaner. Jag känner igen en del i Morsarvet från just den typen av böcker, dvs det känns som att en del av intrigen på ett sätt är influerad av amerikansk spänningslitteratur. Och slutet på boken är definitivt stark amerikanskt och jag tycker hela boken förlorar på det... Det känns som att hela berättelsen förlorar trovärdigheten för mig i samma sekund jag kommer till slutscenerna - dvs detta skulle aldrig kunna hända i Sverige. Jag kan förstå att författaren velat få till en cliffhanger så att man ska vilja följa vad som händer sedan, men jag tycker nog att just det här sättet inte riktigt fungerar. I en ev fortsättning skulle jag hellre se att  man istället hade det svenska samhällssystemet och kulturen som grund för handlingen.
Det är lite samma sak som händer i språket, en del uttryck känns som "svenskifierad" engelska.

I o m att jag ändå gillar Mildred så skulle jag gärna vilja läsa en fortsättning med henne men utan "det amerikanska" och med handlingen bättre förankrad i Sverige och svenska förhållanden.

Men att Morsarvet inte riktigt fungerar för mig betyder inte att den inte skulle fungera för andra.

Bonusmaterialet (i form av en novell av Lars Rambe och ett utdrag ur hans kommande bok) var en riktigt trevlig överraskning.

Tack till HOI förlag för rec.exet!

Morsarvet finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON


5 kommentarer:

 1. Oj fast jag vill nog läsa den i alla fall. Var det inte spännande? Mildred och Alfred m.m är namn som kommit tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det beror mycket på vad man har för läsbakgrund om man tycker den är spännande! Tyvärr har ju jag den sämsta tänkbara för den här typen av spänning, dvs har haft en period då jag läste seriemördarböcker (ju värre desto bättre) i parti och minut. Och dem går det 13 på dussinet av när det gäller amerikansk spänning. För mig var enda skillnaden att det hela utspelade sig i Kungsör, inte i någon amerikans byhåla... Och jag tycker du ska läsa den, absolut! Som sagt, vi har ju alla olika smak (gu'skelov!) och olika människor upplever böcker på olika sätt! Ooops, det där med namnen hade jag ingen aning om, för mig klingade Mildred bara fel - visste faktiskt inte att det namnet ens använts i Sverige.

   Radera
 2. Det låter lite intressant, men just det där med amerikanisering gillar inte jag heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite får man ju räkna med när det gäller vissa typer av spänningslitteratur, men för mig var det lite väl mycket i den här.

   Radera
 3. Fint å lese om denne boka. Jeg har så mye lesestoff som venter, så jeg kommer nok ikke til å lese den. Men alltid flott med nye bøker og forfattere. God helg!

  SvaraRadera