måndag 25 augusti 2014

Ink

Titel: Ink
Författare: Amanda Sun
Format: Danskt band
Antal sidor: 346
Förlag: Förlaget Harlequin

"DE HAR BLÄCK I BLODET

På grund av en familjetragedi tvingas Katie Greene lämna allt och flytta över halva jordklotet. Hos sin moster i den japanska staden Shizuoka känner hon sig vilsen av flera anledningar - hon kan inte språket, kan knappt hålla i ett par ätpinnar och lyckas aldrig komma ihåg att ta av sig skorna inomhus

När Katie träffar tystlåtne Tomohiro, skolans stjärna i nationalsporten kendo, blir hon både fascinerad och lite rädd. Det känns som om hans tuffa fasad är ett försök att hålla henne på avstånd, för när de är nära varandra händer de mest oförklarliga saker. Pennor exploderar och bläck börjar droppa. Om det inte är så att Katie hallucinerar, så får teckningar liv.

På något sätt har Tomo en koppling till Kami, de mäktiga gudar som en gång styrde i Japan. Och i takt med att Tomo och Katie kommer varandra närmare blir saker och ting allt svårare att kontrollera. Fel sorts människor börjar ställa frågor - och om de får veta sanningen kommer ingen längre att gå säker."

---------------------------------------

Jag är verkligen en nybörjare när det gäller fantasy, men jag lovade mig själv vid årsskiftet att jag skulle försöka läsa lite fantasyböcker i år för att se om jag gillar den genrén. Så Ink blev ett självklart val speciellt som jag också blev förförd av det vackra omslaget.

Det jag hittills har haft problem med när det gäller fantasy är att i böcker som utspelat sig i andra världar har jag haft svårt med att hålla koll på de olika världarna och vilka som bor där och vilka olika egenskaper karaktärerna har. Det problemet finns inte med Ink eftersom handlingen utspelar sig i den verkliga världen med verkliga människor (men med ovanliga gåvor), i Japan.

Det är lätt att förstå Katies frustration över allt nytt hon konfronteras med i o m flytten till Japan, inte minst att behöva försöka lära sig språket. Och det är där jag får direkt en "kontakt" med Katie i o m att jag så väl kommer ihåg frustrationen över att inte alltid förstå vad andra sa.
När det gäller Tomo så kan man riktigt känna hur förtvivlad han är emellanåt och jag tycker faktiskt riktigt synd om honom.
Och trots de kulturella skllnaderna så passar de här två verkligen bra ihop.

Berättelsen tilldrar sig alltså i Japan och det gör handlingen än mer intressant, kulturen är ju så väldigt annorlunda i jämförelse med vår egen och det är riktigt roligt att få läsa om hur vardagslivet för japanska ungdomar ser ut.

Jag blev riktigt förtjust i den här boken och vill gärna också  läsa fortsättningen Rain när den kommer ut på svenska - annars får jag ta och läsa den på engelska för nu måste jag få veta hur det går för Katie och Tomo.

Stort tack till Förlaget Harlequin för rec.exet!

Ink finns att köpa hos t ex

Harlequin
Adlibris
Bokus
CDONInga kommentarer:

Skicka en kommentar