torsdag 8 januari 2015

Dit vägen leder

Titel: Dit vägen leder
Författare: Rita Simu
Format: Kartonnage
Antal sidor: 277
Förlag: Barents

"I Rita Simus roman skildras tre kvinnors liv genom den unga Marja, hennes mor och mormor. Det är januari 1939 och kylan har kopplat ett järngrepp om tornedalingarna. Mor Laura är i ladugården och mjölkar. De fem barnen sover ännu. Ett tragiskt besked är på väg, ett besked som hotar att slå familjens liv i spillror.
Mormor Helmi finns där för familjen. Mellan henne och barnbarnet Marja finns en speciell samhörighet.
Vi får följa Marjas utveckling till ung kvinna och hennes möte med kärleken.
När andra världskriget bryter ut blir tusentals soldater placerade i Tornedalen. Flera dramatiska händelser äger rum under åren och kriget kastar sin skugga över tillvaron. Som finska medborgare, blir Lauras son Antti inkallad tillsammans med kamraten Pekka. Tusentals soldater stupar i striderna mot Röda armén. Kommer de unga männen att överleva och till vilket pris?"


--------------------------------

Att läsa Rita Simus Dit vägen leder är som att komma hem för mig. Redan omslaget gör att man kommer i rätt stämning och Simus miljöbeskrivningar blir sedan som pricken över i:et, jag är tillbaka i norr varifrån även jag kommer ifrån. Även om inte hela berättelsen utspelar sig på vintern så är det här definitivt en vinterbok och jag riktigt känner den där speciella kylan som finns där uppe. Doften av snö strax innan första snön faller, knirkandet av snön under skorna och den klara, friska luften är något som jag påminns om under tiden jag läser boken. Jag har gett en smakbit från boken i ett annat inlägg och i kommentarerna där märks det att det inte bara är jag som känner av kylan som Rita Simu lyckas förmedla i texten.

Även persongalleriet består av den typ av människor som jag känner igen norrifrån. Man får ta ansvar tidigt, utan att klaga, och formas då till en människa som klarar av det mesta som livet kastar mot en. Livet är inte enkelt för vare sig Marja, hennes mor Laura eller mormor Helmi men de stretar vidare utan att klaga.

Dit vägen leder tar mig tillbaka till min barndom uppe i norr och jag lär bära med mig den här boken i minnet under lång tid och läsa den om igen när jag känner att jag behöver den där fläkten av ren och krispig vinter och minnet av hur man klipper trasor för att väva trasmattor. Det här är en bok som jag nog kommer att läsa många gånger på vintern framför brasan när snön yr utanför. Jag hoppas många fler tar sig tid att läsa om livet i Tornedalen i Dit vägen leder för den förtjänar verkligen att läsas.

Tack, Rita Simu, för rec.exet!

Dit vägen leder finns att köpa hos t ex

Bokus
Barents Publisher

 
3 kommentarer:

  1. jag har reserverat på biblioteket

    SvaraRadera
  2. Fin recension av en underbar bok. Jag kommer också från Tornedalen och läser nu Ritas bok i recensionssyfte. Rita Simu är värd att lyftas fram som skildrare av en del av Sverige som lätt glöms bort.
    Tack för boken Rita och Gott Nytt 2016.
    Anneli

    SvaraRadera