onsdag 28 januari 2015

En grym död

Titel: En grym död
Författare: Jonathan Hayes
Format: Pocket
Antal sidor: 429
Förlag: Bokförlaget Bra Böcker

"Edward Jenner, rättsläkare i New York, har klarat sig genom den fruktansvärda prövning han utsattes för i Heligt blod, men kan inte undvika de politiska följderna. Hans läkarlegitimation för delstaten dras tillfälligt in och Jenner finner sig förvisad till Douglas County i Florida, där han arbetar som rättsläkare i den lilla badorten Port Fontaine.

Men det finns en avigsida med det pittoreska Douglas County. Först hittar Jenner de ruttnande kropparna efter en mördad man och en kvinna i en sjunken bil. Sedan leder ett anonymt samtal mitt i natten honom till en kuslig upptäckt i hjärtat av Everglades. Han upptäcker spåren av en mystisk kriminell konspiration, och inser snart att han inte kan lita på någon. Trots att han sätter sitt eget liv på spel, vägrar Jenner att låta saken bero - inte så länge det går en ostraffad mördare lös."


--------------------------------------------------

Jag läste Heligt blod under julhelgerna och En grym död är fortsättningen i Jonathan Hayes serie om rättsläkare Edward Jenner.

Även En grym död är en rätt så typisk amerikansk thriller enligt mall T1, men den här gången är det inte rätt av en enda seriemördare det handlar om. Nu är det något annat som ligger bakom.

Den här gången befinner sig Dr Jenner i en liten ort i Florida och med närheten till Everglades så är ju scenen perfekt för blodiga och småäckliga beskrivningar på mordoffer osv.

Det är ett uppdrivet tempo, fala kvinnor, mordiska män, bestialiskt mördade offer och allt som hör till en amerikansk thriller som är avsedd för underhållning. Här handlar det definitivt inte om att väcka några funderingar eller kräva något mer av läsaren än att man inte är alltför känslig för ingående beskrivningar av diverse skador hos och utseende på mordoffrena.

En grym död är alltså ren underhållning som inte kräver mer av läsaren än att hen kan läsa, det här är nånting man läser när man bara vill vila ögonen. Och för mig passar det perfekt att läsa några sidor innan jag somnar, den är inte så bra att jag inte kan lägga boken ifrån mig och den väcker inga frågor som skulle kunna hålla mig vaken, En grym död är helt enkelt underhållning. Men faktiskt så tyckte jag att Heligt blod var bättre.

En grym död finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
1 kommentar:

  1. De här böckerna står olästa i min bokhylla och jag hoppas läsa dom snart :)

    SvaraRadera