fredag 17 juli 2020

Fem en fredag vecka 29: Köpvanor


Idag verkar bli en sån dag då det mesta går snett ända från början och jag blir alldeles svettig av tanken på vad som ska göras idag och vad som kan gå snett med det. Nu gäller det bara att hålla tummarna att resten av dagens ärenden går smidigare än mina första telefonsamtal. Lättare och trevligare är att svara på fem frågor i Fem en fredag som anordnas av elisamatilda

1. Vad är det dyraste du har köpt?
Huset definitivt!! Trots att vi hade rejält med handpenning (från försäljning av lägenhet) så blev man alldeles svettig och skakis när man skulle skriva på ett större lån än vad vi någonsin hade tagit tidigare. Å andra sidan så är våra boendekostnader nu lägre än vad de skulle varit om vi bott i lika stor lägenhet (och då skulle vi inte haft tillgång till en stor tomt)

2. När är du som mest snål?
Alltid! Numera jagar jag efter extrapriser, Ät-snart-varor osv, köper mycket begagnat och får rysningar av att behöva köpa något dyrt (som man ibland måste göra när man bor i eget hus).

3. Vilket var ditt senaste fynd?
Jag tycker jag gör fynd varje gång vi (eller maken) åker och handlar. Fynden jag blev gladast för var en anatomisk konstnärsmodell av en häst som jag köpte urbilligt på en secondhand och en skäggdopping i keramik av Gunnar Nylund som jag köpte på en Antikmässa.

4. Vad är aldrig för dyrt?
Sånt vi köper till huset - där får det kosta lite mer så länge det är bra kvalitet

5. Vad handlar du mest av i affären?
Mat! Vi försöker hålla igen just nu på alla inköp förutom de absolut nödvändiga. Maken går i "riktig" ålderspension i höst och då försvinner en del av inkomsterna och det gäller då att redan innan ha vant sig vid en tunnare plånbok.

11 kommentarer:

 1. jo, miljonär blir man ju... fast på minussidan! Visst är det knasigt att det skulle kosta mer att flytta till en lägenhet. Vi är vana att rätta munnen efter matsäcken... nu har ju barnen flyttat hemifrån, inte lika ansträngt.

  SvaraRadera
 2. Kvalitet ska inte underskattas, det kostar och måste nog få göra det. Att ha hus är dyrt ... och ingen prutmån finns det!

  SvaraRadera
 3. ja, det är konstigt det där med lägenhet och hus. det blir ju fel rent samhälleligt också. en känner sig ofri när en skriver på ett stort lån

  SvaraRadera
 4. Jeg slapper av hjemme på verandaen i ferien. Bare nyter hver morgen uten vekkeklokke.

  SvaraRadera
 5. Visst är det kul att fynda, men ofta blir det sådant som jag inte behöver egentligen, och sedan får jag lite dåligt samvete. Varför det? Det är ju bara jag som blir "lidande". (ett ord som man inte skulle ta i sin mun när man bor här!!)

  SvaraRadera
 6. Viktigt att vända på slantarna och ändå unna sig. En elegant balansgång.

  SvaraRadera
 7. Ja boende kostar hur man än vänder och vrider på det. Kvalitet är det värt att betala lite extra för.

  SvaraRadera
 8. Jag tror också att vi i längden vunnit på att bo i hus.

  SvaraRadera
 9. Hoppas din dag har gått smidigare än den började. Ibland har man ju såna där dagar som man bara borde gånoch dra täcket över sig, men om man inte gör det lyckas man oftast med något riktigt bra �� Boende är ju oftast det som är det största inköpet i livet, men också kanske det man nyttjar mest?! Hoppas du får en fin helg!

  SvaraRadera
 10. Jag lever på snäv budget sedan sex år tillbaka då jag skilde mig. Även om det är dyrt med maten i en liten närbutik (stan ligger 6 mil bort) så är också frestelserna färre och man gör inte av med många slantar på annat.
  Hoppas du får en bättre dag imorgon, trevlig helg

  SvaraRadera
 11. Kul med konstnärsmodellen av hästen. Visste inte att det fanns sådana. Självklart måste saker till huset få kosta, i synnerhet sånt som ska gå till underhåll.
  Ingrid

  SvaraRadera