fredag 25 januari 2013

Den röda grevinnan

Den röda grevinnan: en europeisk historia av Yvonne Hirdman

"*Min mamma är grevinna, sa jag i det snoriga Hökarängen, till de inflyttade ungarna från Norrlands skogar.
Länge visste jag inte mycket mer. Och så dog hon hux flux. Nu har jag varsamt byggt upp denna mamma igen. Jag har letat efter hennes liv i gamla dagböcker, brev, skilsmässodokument, Kominterns kaderakter, den danska säkerhetspolisens material, memoarer, foton.
Hon föddes 1906 i dåvarande Tsarryssland och växte upp under det första världskriget i utkanten av Österrike-Ungern. Hon gifte sig med en utfattig baltisk greve och levde det vilda livet i Weimartidens Berlin, hon förälskade sig i en tysk kommunist och flydde med honom undan Hitler till Moskva, hon var en av de få som slapp ut innan den stora terrorn slog till. Hon var flykting i Paris och kom till Sverige på nyåret 1940. Min mammas liv utgör en liten del av mellankrigstidens historia. Alltid där ljuskäglan svepte fram.*"

----------------------------------------------------------

Visst är detta europeisk historia samtidigt som det är en berättelse om ett mycket fascinerande människoliv. Men, berättelsen föder fler frågor än den besvarar. Och författaren Yvonne Hirdman verkar själv ha reagerat ungefär på samma sätt - ju mer hon får reda på om sin mamma desto fler frågor dyker det upp.  Ofta avslutar hon ett stycke med fakta med dom nya frågor som nu dykt upp.

Jag hade önskat att få veta mer om "den röda grevinnan" - på något sätt får jag inget grepp om henne. Hon svävar någonstans  i bakgrunden men blir aldrig riktigt den centralgestalt som namnet på boken antyder. Tyngdpunkten ligger på världshistorian, henne får man egentligen inte lära känna speciellt bra. .En av dom frågor som hela tiden kretsar i mitt huvud  är om Lottie Hirdman var en kallhamrad kommunist och spion eller om hon bara var nästintill oförlåtligt naiv och lättpåverkad.

Boken finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar