söndag 13 januari 2013

Kvinnan utan egenskaper

Kvinnan utan egenskaper av Niklas Ekdal

"En ung pojke i Skåne utsätts för ett fruktansvärt övergrepp. Som vuxen är han ett psykiskt vrak och bearbetar det föflutna genom att skriva noveller. Hans psykiater My Bring är den enda som får läsa de märkliga berättelserna. Finns det någon sanning bakom dem eller är det bara fantasier i en sjuk mans hjärna?
När patienten mördas samtidigt som Mys tonårsdotter Juni försvinner i Oxford rämnar tillvaron. Tillsammans med sin närmaste väninna, polisen Johanna Tott, tvingas My konfrontera krafter som har både vetenskapen, staten och kapitalet på sin sida. De inser att något som hände för femtio år sedan i folkhemmets Sverige har kopplingar till det som idag sker i England. För att rädda Juni måste My och Johanna kliva in i ett mörker som hotar att förgöra dem båda."

-------------------------------------------------------------------

Det är många som skrivit att om man inte gillar boken efter 50 sidor så kan man lägga boken åt sidan och det var nära att jag gjorde precis det med Kvinnan utan egenskaper. På något sätt lyckades Ekdal bara stapla på byggstenar och ingenting hängde riktigt ihop och det hela blev bara långtråkigt. Ändå fortsatte jag att läsa men jag tror mest det berodde på att jag blev nyfiken på hur författaren skulle lyckas knyta ihop säcken så småningom. Det här är också en av dom få böcker där jag inte fastnar för någon av huvudkaraktärerna, ingen av dom är speciellt trevlig eller originell nog för att jag ska uppmärksamma dem speciellt.
Kvinnan utan egenskaper är en politisk thriller och som sådan så får den mig att fundera lite på det här med privatiseringen av sjukvården, men själva konspirationen som handlingen mynnar ut i ger jag inte mycket för. Ja, Ekdal lyckas knyta ihop säcken på slutet men jag tycker ändå att slutet är alltför påhittat och inte alls trovärdigt utan snarare ett hastverk som inte är speciellt bra gjort.
Det intressantaste med Kvinnan utan egenskaper är det som grundas på historiska fakta, t ex när intagna på anstalt i Skåne utnyttjades till experiment som visade orsaken till karies.

Kvinna utan egenskaper finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar