tisdag 9 juli 2013

Barkhes döttrar

Barkhes döttrar av Bodil Mårtensson

"Skåne, 1600-talets mitt, Helsingborgs mäktiga slottslän, ett av de största i Danmarks rike, har haft fred under drygt elva år. Välstånd har etablerats och lojaliteten med kungen är stor. Men, blodigt förrädiska våldstider väntar. Det brutala mordet på kungens vän visar att Sverige inte ger upp tanken på att erövra det strategiskt viktiga länet. I fjärran hörs åter krigstrummor...

Länsman på Helsingborgs slott, Frans Barkhe, styr både ln och familj med järnhand. Men fem döttrar är en besvikelse. Hustrun ska föda igen, och danske kungen kräver att det blir en son. Barkhe riskerar annars både avsättning och livet!"

-------------------------------------------

Jag läser historiska romaner ibland och har alltid tyckt att det är ett lättsamt sätt att få lite kunskaper om historia.  Och Barkhes döttrar handlar om en del av Sverige, Skåne, som jag definitivt inte känner till mer än att jag har bekanta som bor där.  Och ja, jag vet ju att Skåne varit danskt en gång i tiden men där tar det nog stopp med mina kunskaper om Skåne just nu. Så det passar ju bra om man vill veta mer om en del av Sverige som man inte känner till.

Som sagt, det är både intressant och trevligt att emellanåt läsa välskrivna historiska romaner. Och Barkhes döttrar  är precis det, dvs välskriven. Den innehåller nog det mesta: ond, bråd död, intriger, kärlek och spänning. När sen allt är förlagt i  1600-talsmiljö och -samhälle så har man en bok som man bara inte kan släppa ifrån sig.

Jag har nu alltså fått börja lära känna familjen Barkhe och det är en angenäm bekanskap, i alla fall döttrarna, pappa Frans ger jag inte mycket för. Snickarlärlingen Lars blev snabbt en av favoriterna vid sidan av Frans nya hustru Maria Perle och  de två äldsta systrarna Hanna och Magde.

Och så spännande var den här första delen att jag bara måste direkt fortsätta med del två, Barkhes son, för att komma vidare i familjen Barkhes öden och äventyr.

Sammanfattning av alla tre delarna

Legenden om Barkhe

Tack Hoi Förlag för rec.exet

Barkhes döttrar finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON
Ginza   (ljudbok)
2 kommentarer:

  1. Den här vill jag läsa, blev lite avskräckt när jag läste att det var en del som tyckte att den var seg men jag gillar ju historiska romaner och nu när jag ser någon skriva positivt om den är jag sugen igen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du gillar historiska romaner så ska du definitivt läsa Barkhes döttrar, jag tycker den är bra. håller precis på med del 2 Barkhes son och den verkar lika bra, än så länge i alla fall.

      Radera