fredag 10 januari 2014

Bokbloggsjerka 10-13 januari

Bokbloggsjerka 10-13 januari

Så är jerkan igång igen efter juluppehållet och då måste jag ju vara med. I årets första jerka frågar Annika

Tänker du delta i några utmaningar i år och i så fall vilka? (Jerkan räknas inte)

Den enda utmaningen jag kan tänka mig att delta i är om Pocketlover kör sin tre-på-tre utmaning i år också. Det är ungefär så mycket jag klarar av att planera min läsning.
En av de härligaste stunderna för mig är när jag börjar närma mig slutet av den bok jag läser, då är det nämligen dags att välja nästa. Och jag njuter då av att gå från bokhylla till bokhylla, känna på böckerna, läsa lite baksidestexter och riktigt känna efter vad som skulle passa att läsa just då. Att "smaka" lite på böckerna jag tar fram och försöka komma fram till den där känslan "Den här fungerar perfekt just nu!" och så lägga den bredvid bokstödet så den ligger där och lockar... Ändå kan det hända ibland att när den sista sidan i föregående bok är läst så får jag lägga tillbaka nästa bok och välja en annan. För slutet på föregående bok kanske har ändrat förutsättningarna och den utvalda boken fungerar inte längre, lusten att läsa den just då finns inte kvar.
Det här är väldigt viktigt för min läslust och skulle jag börja planera mer så är jag rädd för att läslusten skulle sakta förtvina och försvinna och jag skulle kanske drabbas av det som jag hittills aldrig drabbats av, nämligen läströtthet.
Tre-på-tre är precis på gränsen till vad jag klarar av när det gäller planering av läsning och t o m den var det på håret att jag klarade av år 2013. Jag valde helt enkelt fel och hela upplägget blev fel. Men i år vet jag bättre vilken typ av böcker jag måste välja till den utmaningen, så i år ska det gå vägen utan några större problem.Så utmaningar faller nog tyvärr bort för min del...är faktiskt ganska avundsjuk på dom som klarar av att planera sin läsning mer än jag.


28 kommentarer:

 1. Åh jag håller verkligen med, älskar den där känslan när det närmar sig dags att välja nästa bok :) Få titta bläddra och små läsa på baksidor :)

  SvaraRadera
 2. Ja man måste vara sugen, ibland är jag sugen på en deckare, då blir det fel att läsa en roman.
  Ha en skön fredag
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Ha en skön fredag och helg du också!

   Radera
 3. Jag gör precis likadant som dig, går runt och petar lite på böckerna, känner efter vilken som är rätt precis just nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns viktigt att gå efter känsla när det gäller läsning så man inte tappar suget.

   Radera
 4. Det var länge sedan jag "valde" bok så, jag har nästan alltid någon planerad på kö direkt efter :P Men tre-på-tre kan jag också sträcka mig till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, jag skulle nog aldrig klara att planera min läsning så.

   Radera
 5. Jag är nog ingen "humörläsare", det mesta passar jämt :) Däremot har det faktiskt hänt att jag klämt in en oplanerad bok om det blivit för mycket av en genre.

  SvaraRadera
 6. Jag vill helst inte planera och hade tänkt strunta i utmaningar i år. Men så blev det inte :)

  SvaraRadera
 7. Jag känner igen det där, jag kan också börja fingra på olika böcker strax innan den jag läser är slut :-) Men samtidigt så funkar det ofta som en liten push i någon riktning om jag t.ex. väljer mellan en författare som ingår i Boktolvan och en som inte gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår precis hur du tänker, men jag skulle nog inte klara det.

   Radera
 8. Det låter trevligt! Det värsta som finns är ju att inte ha en nästa bok som väntar när man börjar bli klar med den förra (hej kedjeläsare)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Det viktiga är nog att veta att det finns något mer att läsa efter den man läser just nu.

   Radera
 9. snyggt beskrivet. jag tror också att fria tyglar egentligen är den bästa förutsättningen för att läslusten ska gro. att spontant plocka fram en bok som för stunden lockar är en fin känsla. man ska inte tygla sig för mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! håller med dig helt och fullt där! Det är precis det som är viktigt för mig.

   Radera
 10. Jag tycker om att planera men det finns en gräns där ändå. Vill kunna välja efter smak och lust så jag läser först sen ser jag om det går att bocka av på nån av utmaningarna.;).

  SvaraRadera
 11. Tre på tre är också vad jag väntar på. Känns greppbart och lagom. Känner mig lite stressad just nu och tiden tycks inte riktigt räcka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, tre-på-tre är lagom på något sätt.

   Radera
 12. Jag har en plan, och har redan tre böcker liggande i väntan på att det ska bli en tre på tre utmaning. Jag ska i så fall läsa systrarna Brontë...

  SvaraRadera
 13. Håller med om att man ska läsa på lust, men jag vill också utmana mig lite, det gäller att hitta rätt balans där emellan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog väldigt bra att utmana sig själv också.

   Radera
 14. Jag håller med dig om att det är härlig känsla att få stå framför bokhyllan och botanisera bland böckerna och att kunna välja vilken bok som helst - den man har mest lust att läsa - och inte behöva välja från en lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är då jag alltid får den där lustkänslan, jag blir nyfiken på boken jag väljer.

   Radera