torsdag 23 januari 2014

Pojken från Herculaneum

Titel: Pojken från Herculaneum
Författare: Jan Ljusterdal
Format: danskt band
Antal sidor: 308
Förlag: Recito Förlag

"När historien börjar är Claudius kejsare i Rom och Sverige består av olika stammar som under vissa perioder idkar handel och umgås med varandra, men under andra perioder krigar om makt och ära. I Romarriket bor befolkningen i städer med badhus och teatrar. I Sverige bor vi i enkla hus tillverkade av trä och med halm- eller torvtak som skydd mot väder och vind.

Amund och Björn växer upp i Håge by, någonstans i nuvarande Uppland. Efter att byn en iskall januarinatt blivit attackerad och bränd till grunden av fientliga stammar, tvingas den tolvårige Amund och den elvaårige Björn, fly för sina liv tillsammans med Björns far, Odd. Alla de andra av byns innevånare blir brutalt slaktade eller sålda som trälar. Vi får nu följa Amund och Björn på deras flykt söderut tills de når handelsplatsen Kivik i södra Skåne. Där växer våra vänner till unga män.

När händelserna i deras barndom till slut kommer ikapp dem, blir de båda kusinerna tvungna att fly vidare. De bestämmer sig för att ta sig till den romerska gränsen och där ansluta sig till de romerska legionerna. Nu börjar ett spännande, men farligt liv som legionärer i den mäktigaste armé världen hittills skådat.

Ska Amund och Björn någonsin kunna ta sig hem till Håge igen och ta tillbaka det som så brutalt togs ifrån dem, den där iskalla januarinatten?"

--------------------------------------------

Pojken från Herculaneum är första delen i en planerad trilogi om svearna Amund och Björn. Jag har läst fler historiska romaner den senaste tiden än vad jag gjort på länge och som tur är så har jag inte blivit besviken och det blev jag inte på den här boken heller.

Boken är lättläst, intressant och spännande och det märks att författaren är själv väldigt intresserad av historia. Och han lyckas få läsaren intresserad också! Men egentligen, kan det bli annat än intressant när man får läsa om hur framstående Romarriket var och hur långt efter i utvecklingen vi i Norden var under den tiden.

En sak som jag också tycker om är de historiska kommentarer som finns i slutet på boken och som på ett sätt kopplar ihop Norden och det romerska riket.

Det som haltar lite i berättelsen är Amunds kärleksrelation med Bilqis, den känns inte riktigt trovärdig och äkta.
Det andra negativa jag måste säga är att omslaget är, i mitt tycke, otroligt tråkigt. Jag skulle nog inte ens ha tittat på boken eller läst baksidan om jag hade sett boken i en bokhandel och det enbart för att omslaget inte lockar mig tillräckligt. Och då skulle jag ha gått miste om en bra och trevlig läsupplevelse.

Jag ser fram emot fortsättningen på trilogin och vill läsa även kommande delar, för nu vill jag veta vad som händer med Amund och Björn.

Mer om Pojken från Herculaneum och författaren kan man läsa här

Tack Jan Ljusterdal för rec.exet!

Pojken från Herculaneum finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar