lördag 18 januari 2014

Rött spår

Titel: Rött spår
Författare: Reggie Nadelson
Antal sidor: 311
Format: pocket
Förlag: Norstedts Pocket

"Sensommaren 2004
Det republikanska partiet ska hålla sitt nationella konvent i New York City samtidigt som den rysk-judiske kriminalpolisen Artie Cohen ska gifta sig med sin älskade Maxine.

Arties gamle vän, tevejournalisten Sid McKay, här av sig och ber Artie komma ut till det gamla hamnområdet Red Hook i Brooklyn. Red Hook är en kvadratkilometer obebyggt hamnområde mitt i New York och varje byggentreprenörs våta dröm. Ett byggkontrakt som vissa kan tänka sig att döda för att få...

När Artie kommer ut till Red Hook är Sid borta men ute i hamnbassängen ligger liket efter en uteliggare och flyter. Vem var mannen och har han en koppling till Sid? Spåren leder Artie femtio år tillbaka i tiden och han finner sig alltmer indragen i den skrupellösa jakten på byggkontrakten i Red Hook."


-------------------------------------------

Nadelsons serie med den rysk-judiske kriminalpolisen Artie Cohen tillhör definitivt den hårdkokta deckargenren. Stilmässigt påminner den mig om de kioskdeckare på 70-talet av typen Nick Carter osv, som pappa ibland köpte när han inte hade något annat att läsa.

Bakgrunden är en New York i omvandling, där det gamla får ge vika för nya tidens krav och där yuppies betalar enorma summor för att få bo i gamla ökända hamnkvarter och där byggföretag är beredda att göra nästan vad som helst för att kunna lägga vantarna på lite mark att bygga på.

Artie Cohen rör sig i den ryska kolonin, där alla hans bekanta är på ett eller annat sätt skumma och där alla på ett eller annat sätt är "släkt" med varandra.

När man läser de här böckerna så blir det på ett sätt en liten nostalgitripp tillbaka till 70-talet och kära gamla kioskdeckare.

Rött spår finns att köpa hos t ex

Bokus (mp3-bok)
CDON (inbunden)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar