torsdag 27 mars 2014

Nattens cirkus

Titel: Nattens Cirkus
Författare: Erin Morgenstern
Format: Inb
Antal sidor: 421
Förlag: Norstedts förlag


"Cirkusen anländer utan förvarning.
Den föregås inte av några reklamutrop, inga flygblad på lyktstolpar och anslagstavlor. Plötsligt är den bara där, på en plats där den inte fanns i går.

Och den svarta skylten med vita, målade bokstäver som hänger på grindarna, den som bär texten:

Öppnar vid mörkrets inbrott
Stänger i gryningen

Välkommen till Le Cirque des Rêves - en cirkus olik alla andra. Inne i de svart- och vitrandiga tälten, i en färglös värld som hör nattens mörkaste timmar till, döljer sig helt unika upplevelser och fantastiska fenomen.
Bakom kulisserna pågår en kraftmätning mellan två unga magiker, Celia och Marco, som sedan barndomen tränats i att spela i ett spel där de måste använda fantasins och viljans krafter för att överträffa varandra."

------------------------------------------

Jag är väldigt kluven när det gäller den här boken - det finns bitar som jag tycker väldigt mycket om men sen finns det delar som jag mer än gärna skulle vilja vara utan.

Det jag tycker om är beskrivningarna av själva cirkusen, de får verkligen snurr på fantasin och man "ser" de svartvita tältena och cirkusområdet framför sig. Lite samma är det med de cirkusnummer som artisterna utför, i min fantasi kan jag verkligen se vad som händer.
Jag gillar också en del av personbeskrivningarna även om det känns som jag inte får tillfälle att lära känna någon ordentligt, det skrapas bara lite på ytan.

Det som för min del gör att jag inte helt tycker om boken är att den bitvis är så seg att jag nästan är beredd att lägga den ifrån mig. Och tyvärr identifierar jag ganska snart en "varningssignal" - så fort "mannen i den grå kostymen" (som jag irriterar mig ofantligt på) dyker upp så saktar farten av till nästan stillastående och det är då jag måste tvinga mig att fortsätta läsa tills jag kommer till ett avsnitt där det händer något.

Hade man kortat ner de segaste avsnitten så hade boken säkert kortats av med uppemot 100 sidor och faktiskt, jag tycker nog att den hade mått bra av det.

En sak som också måste nämnas är omslaget som ju är fantastiskt snyggt! Och jag tror faktiskt att det till stor del var omslaget som gjorde att jag var bara tvungen att ha boken.

Nattens cirkus som pocket finns att köpa hos t ex

CDON 6 kommentarer:

 1. Den här har jag nu både på svenska och engelska i bokhyllan men jag har inte läst någon av dem.. Får hoppas att det blir av någon gång i all fall ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa böcker blir av någon underlig anledning hyllvärmare, ibland t o m ett bra tag. Jag har själv ett antal sådana.

   Radera
 2. Denna måste man nog läsa när man är i en speciell stämning, det kommer att bli svårt att pricka in :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lyckades nog pricka in stämningen helt fel.

   Radera
 3. Tyckte precis som du, vackra miljöer men ofta väldigt seg...

  SvaraRadera
 4. Jag lockades att läsa av det vackra omslaget. Jag gav upp efter att ha tvingat mig igenom över 200 sidor. Den var för seg och tråkigt. Inte ens de bra miljöbeskrivningarna kunde få mig att läsa vidare.

  SvaraRadera