söndag 13 september 2015

Fågel Felix

Titel: Fågel Felix
Författare: Magnus Jahnsson
Format: Inbunden
Antal sidor: 294
Förlag: Hoi förlag

"Apotekaren Felix Larson är deprimerad och handlingsförlamad. Han borde hjälpa sin plastsyster, överläkaren Kattis Melin, att avslöja medicinen som fått hiv-viruset att mutera. Istället drar han sig undan världen i en stuga i Sörmland.

Anne Fayal har letat efter Felix i ett halvår när hon en kall vinterdag knackar på stugans dörr. Det foto hon visar väcker liv i Felix. Anne involverar honom i en komplicerad plan som ska göra henne fri från de bulgariska medicinsmugglare som tagit över hennes liv och medicinföretaget i Frankrike där hon arbetar. Jakten på frihet för dem till en fabrik i södra Kina.

Från samma tillverkare köper kroppsbyggaren Kent Klarqvist dopningspreparat. Han säljer dem vidare i en småskalig, men lukrativ sidoverksamhet.

Obönhörligt dras Kent, Anne och Felix in i ett spel där ingen är lojal mot någon annan än sig själv, och i tysthet utbreder sig det muterade hiv-viruset. Kan Kattis förhindra att det sprider sig bortom all kontroll?"

-----------------------------------

Fågel Felix är boken som jag verkligen längtat efter och väntat ivrigt på! Jag hade alltså väldigt höga förväntningar på den här sista och avslutande delen i trilogin och det är alltid farligt, det är så lätt att bli besviken. Jag tyckte första boken i trilogin, Sjukt begär, var bra, och andra boken, Värdet av ett liv,  ännu bättre så även om jag hade höga förväntningar så räknade jag med att bättre än Värdet av ett liv kunde tredje delen inte vara. Men oj, vad jag misstog mig! Fågel Felix är definitivt min favorit i den här trilogin!

Nånting märkligt har hänt! Jag kommer på mig själv med att faktiskt tycka bra om Felix. Han har utvecklats från en person som jag nästan tyckte illa om (i första boken) till att vara ganska OK (i andra boken) till att jag nu faktiskt tycker om honom och det skulle jag aldrig ha trott efter att ha läst den första boken i trilogin. Felix är faktiskt en ganska sympatisk person egentligen har jag kommit underfund med.

Boken är enormt spännande och för mig beror det till stor del av att handlingen är så trovärdig - någonting sånt här kan faktiskt hända i verkligheten om det inte till en del redan gjort det. Det är faktiskt så att det går kalla kårar utmed ryggen när man läser om vad som skulle kunna hända. Och jag som är tvungen att äta vissa läkemedel dagligen blir faktiskt nästan lite paranoid och undrar hur säkra mina mediciner egentligen är.
Slutet var faktiskt lite oväntat och egentligen är jag nu sugen på att få veta vad som händer sen. På något sätt påminns jag om en tv-serie från 70-talet, De överlevande (The Survivors), Fågel Felix slutar ungefär där De överlevande börjar.

Böckerna i den här trilogin har alla varit riktiga bladvändare som jag slukat så fort jag fått dem i min hand. Och inte nog med att de är spännande, man får sig en tankeställare när det gäller mediciner, läkemedelsindustrin och allt annat som finns där runt omkring. Det enda negativa för mig med den här boken är att den tar slut och i o m det så tar hela trilogin slut. Så nu återstår bara att läsa om böckerna så snart som möjligt.  Och Fågel Felix hamnar direkt bland Årets favoriter!

Har du inte läst Magnus Jahnssons trilogi ännu så är det hög tid att du gör det nu!

Stort tack till Hoi förlag för rec.exet!

Mina recensioner av del 1 och 2 i trilogin

Sjukt begär
Värdet av ett liv


Mer info om författaren och hans böcker finns på Magnus Jahnssons hemsida


Fågel Felix finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON


2 kommentarer:

  1. Tack för en fin recension! Man vet ju aldrig. Kanske kommer det en 10-år-senare bok om andan faller på någon gång i framtiden. Det råder ju inte brist på medicinsk brottslighet att skriva om, på något sätt :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En bok till skulle jag inte säga nej till!

      Radera