torsdag 10 september 2015

Tillfälligheter

Titel: Tillfälligheter
Författare: Anita Hammarstedt
Format: Häftad
Antal sidor: 338
Förlag: AVH förlag

"Genom hela livet inträffar möten och tillfällen att göra olika val. Efteråt kan man ibland undra vad som hänt om man hade valt det andra alternativet.

Barbro och Eva-Marie är bästa vänner sedan första klass. Deras vänskap är en stark tråd genom hela romanen. Barbro lever i en lycklig familj tills olyckan drabbar dem.

Eva-Maries mamma är död och hon bor ensam med sin pappa. Ibland kör pappa taxi på nätterna och då sover hon över hos moster och morbror.

Per är skolkamrat med Barbro några år innan han flyttar till Katrineholm. När han återvänder till Stockholm efter några år träffas de ett kort ögoblick. Något uppstår mellan de båda, men Per tvingas in i ett olyckligt äktenskap med Lena.

Vi får följa dessa tre personers liv och hur deras vägar korsas då och då. Allt kunde ha varit annorlunda om bara..."

-------------------------------

Jag har läst Hammarstedts Fyra generationer kvinnor tidigare som är berättelsen om kvinnorna i författarens släkt och tyckte om den. Så jag är väldigt glad för att jag fick tillfälle att också läsa och recensera den här boken. Tillfälligheter däremot är en  fiktiv berättelse som till viss del baseras på författarens egna upplevelser under åren 1949-1996.

Precis som med Fyra generationer kvinnor tycker jag väldigt mycket om att boken handlar om vanliga människor med ett, för tidsperioden,vanligt liv. Och jag tycker också om hur Hammarstedt kopplar ihop Barbros och Eva-Maries vardagsliv med världshändelserna och samhällsutvecklingen. Man får en liten aning om hur vanliga människor uppfattade, reagerade och påverkades av dessa händelser. Att språket sammanfaller med tidsperioden ger ytterligare en dimension åt läsandet och det tycker jag om.

Man märker också att författaren har en personlig koppling till berättelsen och att hon varit med under den här tidsperioden, inte minst genom att hon så träffsäkert och insiktsfullt kunnat skildra karaktärernas reaktioner på sådant som t ex Palmemordet.

Till sist måste jag bara nämna nånting som inte har med bokens innehåll att göra. Omslaget är verkligen vackert och kommer säkert att locka många att ta boken i sin hand.

Tack Anita Hammarstedt för rec.exet!


Min recension av Fyra generationer kvinnor finns här


Tillfälligheter finns att köpa hos t ex

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar