fredag 4 september 2015

Kolbarnet

Titel: Kolbarnet
Författare: Monica Kristensen
Format: Inbunden
Antal sidor: 255
Förlag: Leopard förlag

"En femårig flicka försvinner spårlöst från förskolan Kolbarnet. Till att börja med misstänker man att Ellas alkoholiserade pappa har tagit henne för att hämnas på Ellas mamma. Men när dagarna passerar utan att varken far eller dotter dyker upp, börjar byn på allvar frukta för flickans liv. Det djupa polarmörkret och en extrem kyla har lagt sig tungt över Svalbard och ett barn har mycket små chanser att klara sig på egen hand. När det sedan visar sig att Ellas pappa omkommit i en bilolycka under mystiska omständigheter , inser polisen att kampen för att rädda Ellas liv är en kamp mot klockan."

--------------------------------

Jag blir alltid frestad av böcker där handlingen utspelar sig på för mig okända och exotiska platser och Svalbard kan man väl säga är minst sagt exotiskt och okänt för de flesta tror jag.

Redan baksidestexten ger en föraning om hur det måste vara att leva i ett litet samhälle på en isolerad och  ogästvänlig plats. I ett litet samhälle vet alla allt om alla och på ett sätt vaktar alla på alla - gardinerna fladdrar när man går ute. Och händer det sedan nånting som det här, att en femårig flicka försvinner, tittar alla lite misstänksamt å varandra och det spekuleras friskt om vem som är otäckingen.Stämningen blir minst sagt klaustrofobisk när man lägger till kylan och mörkret och hur avsaknaden av ljus och sträng kyla påverkar människor
När sen ett barn försvinner är det inte bara en brottsling som är faran för barnets liv utan också själva naturen och vädret.

Monica Kristensen är polarforskare och väl förtrogen med den här typen av miljöer och har nog träffat på sin beskärda del av människor som lever ute i "ingenstans" och det märks. Boken är spännande och inte bara för att krminalgåtan är spännande utan också för att handlingen tilldrar sig i ogästvänlig miljö som i sig är farlig för människor,


Kolbarnet är Monica Kristensens andra av fyra kriminalromaner som utspelar sig på Svalbard men den första som översatts till svenska. Och jag hoppas innerligt att fler av hennes romaner nu kommer att översättas för jag vill skulle väldigt gärna vilja läsa även de andra delarna.Tack till Leopard förlag för rec.exet!Kolbarnet finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok


7 kommentarer:

 1. Verkar mycket lovande. Det är något speciellt med deckare som utspelas på ödsliga öar långt bort från allting. Och Svalbard är så ödsligt det kan bli och fortfarande vara bebott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Jag blir alltid frestad när boken utspelar sig på en lite udda plats.

   Radera
 2. Jag gillade den, tycker att både miljön och gruppdynamiken i den lilla byn är intressant. Lite väl många namn att hålla koll på ibland bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker isländska namn är värre - där kan ja bli riktigt förvirrad emelanåt...

   Radera
 3. Bara för att den utspelar sig på Svalbard måste jag läsa den;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra anledning! Det var det som fick mig att bli intresserad av boken också.

   Radera