fredag 26 mars 2021

Recension: Midnattsbiblioteket av Matt Haig

Titel: Midnattsbiblioteket
Originaltitel: The Midnight Library
Författare: Matt Haig
Översättning: Karin Andræ
Format: Inbunden
Antal sidor: 350
Recensionsexemplar

"När Nora Seed hamnar i Midnattsbiblioteket får hon med ens chansen att ställa saker och ting i sitt liv till rätta. Ett liv som hittills varit fyllt av besvikelser. Det känns som om Nora har svikit alla i sin närhet, inklusive sig själv. Men nu ska det bli ändring på det. Med lite hjälp från en gammal vän och böckerna i Midnattsbiblioteket kan hon lämna allt det hon ångrar bakom sig. Men jakten på det perfekta livet försätter inte bara henne själv, utan till slut hela Midnattsbiblioteket, i fara.

Innan tiden rinner ut för Nora måste hon hitta svaret på frågan: Vilket liv vill hon egentligen leva?

----------------

Jag har läst en bok av den här författaren tidigare (länk till recension längre ner på sidan) och den tyckte jag mycket om så jag blev såklart väldigt nyfiken på den här när en gavs ut.

Jag brukar inte läsa andras recensioner av en bok förräns jag själv skrivit min recension för att inte påverkas alltför mycket av vad som står i andra recensioner, men den här gången var jag faktiskt precis det och av en väldigt specifik anledning. Jag hade väldigt svårt att ta till mig innehållet i boken och blev faktiskt stundtals nästan irriterad på själva konceptet att jaga efter det perfekta livet och att på ett sätt ångra de val man gjort ut efter vägen och istället prova på hur ens liv hade varit om man valt något annat. Jag ser nämligen inte poängen i det hela, jag skulle inte vara jag om jag inte hade de erfarenheter jag skaffat mig i livet. På ett sätt är det väl på det sättet det blir också för Nora, det finns inget "perfekt" liv, men det  är vägen till den insikten som irriterar mig.

Och tyvärr, jag är inte heller speciellt förtjust i Nora, det må låta hårt och känslokallt men jag köper inte hennes resonemang. 

Trots att jag alltså gillade förra boken jag läste av den här författaren så passade den här boken inte mig. Jag får lite "!självhjälps"vibbar av den här boken och sånt fungerar inte riktigt för mig.  Kanske att den fungerar bättre för den som är yngre och går i de där "tänk om..."-funderingarna. Men jag ser fortfarande fram emot fler böcker av den här författaren, kanske att hans andra böcker fungerar bättre för mig (som förr boken jag läste gjorde)

Tack Bokförlaget Polaris för rec.exet!

Mer info om författaren och hans böcker finns på Matt Haigs websida

Min recension av en annan bok av Matt Haig

Anteckningar från en orolig planet

Midnattsbiblioteket finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok

Bokus Inbunden/E-bok

CDON Inbunden

1 kommentar:

  1. Spännande att läsa vad du tyckte. Jag har blivit nyfiken på den här boken och kommer kanske läsa den framöver men självhjälpsvibbarna låter inte så lockande.

    SvaraRadera