måndag 5 april 2021

Recension: Unorthodox av Deborah Feldman

Titel: Unorthodox
Originaltitel: Unorthodox
Författare: Deborah Feldman
Översättning: Villemo Linngård Oksanen
Format: Inbunden
Antal sidor: 309
Recensionsexemplar

"Unorthodox är Deborah Feldmans självbiografi om uppväxten i och flykten från en ultraortodox judisk enklav i Williamsburg, New York. Boken ligger till grund är den omtalade Netflixserien med samma namn.

I den värld där Deborah växer upp är reglerna strikta. Hennes släkt kontrollerar allt - från vilka kläder hon har på sig, till vem hon pratar med och vilka böcker hon läser. Trots detta utvecklas Deborah till en självständig och viljestark person. I hemlighet slukar hon klassiker som Jane Austen och Louisa May Alcott och hon anar att det finns ett helt annat och friare sätt att leva, bara någon kilometer bort i det myllrande livet bland New Yorks skyskrapor.

Som tonåring blir Deborah bortgift med en man hon inte känner. Pressen att leva som en god chassidisk hustru, med alla plikter och regler det medför, blir alltmer påtaglig. Nitton år gammal öder hon en son. Det blir vändpunkten. Oavsett vilka utmaningar hon står inför måste hon hitta en väg ut ur förtrycket och skapa en bättre framtid för sig och sitt barn"

-----------------

Jag har läst några böcker och sett ett par dokumentärer om de här ortodoxa judarna i New York och tyckt att det är både en fascinerande och skrämmande inblick i den kulturen. Det var nog en av orsakerna till att jag blev intresserad av den här boken  och självklart blev intresset ännu större när det stod att det finns en Netflixserie som är gjord efter den här boken. 

Den här judiskortodoxa tron påminner på ett sätt nästan en sekt med alla de specifika regler som finns och på många andra sätt också t ex att man tvingar människor att undertrycka den egna viljan och ofta är det ju också så i dessa sekter att det faktiskt finns fler regler för kvinnorna än männen och kvinnorna får utstå en hel del för att passa in och accepteras i gruppen. 

Man kan inte annat än påverkas och förfäras av Deborahs liv bland chassiderna. Det här är en riktigt engagerande självbiografi som verkligen inte går att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa den, jag sträckläste boken och är nu riktigt sugen på att också se Netflixserien. Det är otroligt intressant att i Unorthodox få en inblick i i den här "stängda" trosinriktningen

Tack HarperCollins Nordic för rec.exet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar