söndag 12 oktober 2014

En smakebit på søndag 2014-10-12

Efter bion och middagen igår var jag så mätt och belåten att jag faktiskt för en gångs skull gick och la mig i mer "normal" tid än vanligt. Och det resulterade sen i att jag vaknade alldeles för tidigt (kl 04.24) nu på morgonen. Jag har ju tänkt mig att lägga mig ett litet tag till men innan dess så ska jag delta i En smakebit på søndag som Flukten fra virkeligheten håller varje söndag.

En smakebit på søndag går ut på att man ska ge en smakbit (utan spoilers) från boken man just då läser och min smakbit den här söndagen kommer från sid 39 i Mord i blått av Jan Mårtenson. Något av det speciella med de här Homandeckarna är att man invävt i deckarmysteriet också får sig en liten lektion i historia, arkitektur, antikviteter el liknande. Och min smakbit är ett litet prov på det och den här gången handlar det om Yves Saint Laurent och mode.


"Precis. Jag har sett i programmet att vi ska ha en minnesstund i hans trädgård i Jardin Majorelle. Pierre Bergé, hans partner, har skapat ett minnesmärke över Saint Laurent där. Och han var ju fixstjärnan på modehimlen, nyskaparen och visionären. Enligt många har ingen betytt mer för kvinnans garderob under senare delen av av 1900-talet än han, tillsammans med Chanel. Jag håller med. Det var ju han som introducerade smoking på kvinnor, som skapade modet med långbyxor. Man kan säga att han var den moderna kvinnans modeskapare, den eleganta och privilegierade kvinnan som tog till sig enkelheten och samtidigt behöll respekten för elitens förfining."


17 kommentarer:

  1. Dette var en ukjent bok. Takk for smakebiten!

    SvaraRadera
  2. Det var evigheter sedan jag läste Mårtensson och varje gång han dyker upp tänker jag att det kanske är dags igen :)

    SvaraRadera
  3. Tusen takk for smakebiten:-)

    SvaraRadera
  4. Flott smakebit fra en bok som er ukjent for meg. Det er forresten godt å høre at flere er som meg; ufrivillig morgenfugl hvis man legger seg for tidlig ;)

    SvaraRadera
  5. Takk for smakebiten. Jeg liker også at bøkene inneholder flere saker, slik som historie og kultur. Ha en fin søndag!

    SvaraRadera
  6. Tack för smakbiten. Har inte läst något av honom men hört mycket positivt.

    SvaraRadera
  7. Jag får se om jag börjar på den serien någon gång. Tack för smakebiten

    SvaraRadera
  8. Där fick jag lära mig något nytt :)

    SvaraRadera
  9. Tack för interessant boktips och smakbit! :)
    Trevlig söndag!

    SvaraRadera
  10. Har inte läst något av honom men tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  11. psst - du har vunnit en bok hos mig. Mejla adressen till anna at joholofsson.se

    SvaraRadera
  12. Jag har faktiskt aldrig läst något av Mårtensson, men kommer att tänka på Babels reportage om Homansällskapet. Man borde kanske testa att läsa någon av böckerna. :)

    SvaraRadera
  13. Tack för smakbiten. Det här är en serie jag aldrig läst något i, och det känns lite dumt att börja på en ny serie ;-)

    SvaraRadera
  14. Vet inte riktigt varför men färgerna på omslaget tilltalar mig väldigt mycket! Tack för smakbiten och ha en fortsatt trevlig söndagskväll.

    SvaraRadera
  15. Mårtensson har jeg ikke lest noe av, men virker som spennende krim. Takk for smakebiten :)

    SvaraRadera
  16. Ukjent forfatter for meg. Takk for biten ^^

    SvaraRadera