torsdag 2 oktober 2014

I ögonblicken norr om havet

Titel: I ögonblicken norr om havet
Författare: Morgan Gustafsson
Format: Kartonnage
Antal sidor: 363
Förlag: Visto Förlag" I den fattiga lilla vendiska byn hade barnen ofta fått höra skrämmande berättelser om nordmännen. Oftast togs orden emot som sagor.
Syskonen Björn och Ildurs morgon var lika fridfull som alltid när sagorna kom ifatt dem. I drabbn9ingen som följde tog nordmännen Ildur som fånge medan Björn lyckades komma undan med två kamrater. Ildur förs norrut över havet där hon säljs på trälauktion. Med byn skövlad och familjerna sargade står pojkarnas enda hopp till en förrymd nordman som uppfostrar dem på det enda sätt han kan - nordmännens sätt.
Pojkarna lever för hämnden och tankarna på att befria Ildur när de en dag beger sig norrut, norrut till ett öde som vare sig pojkarna eller Ildur var beredda på."


---------------------------------------------Att författaren är intresserad av historia och har gjort ordentliga efterforskningar märks ganska väl, både miljö- och personer känns trovärdiga och riktiga.

Tyvärr hade nog boken mått bra av ett par redaktörsrundor till. Mitt läsande blir tyvärr väldigt ryckigt av en del märkligheter i texten.... Och när man väl börjar undra över en del uttryck så fastnar i alla fall jag sen på konstig meningsbyggnad, grammatik osv osv.

Själva tanken bakom och den röda tråden är det inget fel på och jag kan känna att jag nog hade kunnat gilla boken om den redan från början hade redigerats ordentligt. Men i sin nuvarande utformning så är den ingenting för mig.

Tack Morgan Gustafsson för rec.exet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar