onsdag 5 augusti 2015

Gökens rop

Titel: Gökens rop
Författare: Robert Galbraith
Format: Pocket
Antal sidor: 497
Förlag: Månpocket

"När den berömda supermodellen Lula Landry möter döden då hon faller från sin snötäckta balkong, utgår polisen ifrån att det rör sig om självmord.Men hennes bror har sina tvivel och hyr privatdetektiven Cormoran Strike för att undersöka saken närmare.
Strike är en krigsveteran med såväl fysiska som psykiska men, och hans tillvaro är kaotisk - han sover på en tältsäng på kontoret och lever på nudlar. Uppdraget ger honom visserligen en ekonomisk livlina, men personligen får han betala ett högt pris: ju djupare han tränger in i Lulas komplexa värld, desto mörkare blir den och desto närmare faran kommer han"

------------------------------


Gökens rop av Robert Galbraith är första delen i en serie om privatdetektiven Cormoran Strike. Robert Galbraith är J.K. Rowlings pseudonym när hon skriver deckare. Så jag hade ganska höga förväntningar på den här boken. Visserligen gillade jag inte Den tomma stolen, men jag tänkte att det här var ju ändå en annan genré.

Det första som slog mig var stämningen i boken. Jag visste ju att handlingen var förlagd till nutid, ändå fick jag hela tiden känslan av 40-tal. Jag har försökt att komma på vad det är som får mig att associera till 40-talets London, men jag kan faktiskt inte komma på det. Så jag var emellanåt tvungen att påminna mig om att det var nutid det handlade om.

Jag tycker bra om huvudpersonerna Cormoran Strike och Robin Ellacott och tycker faktiskt att jag lär känna båda rätt så bra ganska tidigt i boken. Övriga personer skymtar förbi men de märks inte speciellt mycket. Jag tycker inte att jag vet speciellt mycket om Lula Landry när upplösningen väl kommer.

Tempot är långsamt och trots att jag gillar många långsamma deckare så finns det nånting här som saknas för att det ska vara intressant och det saknas spänning och/eller något annat som skulle driva mig, som läsare, framåt. Men jag vill ju ändå veta vem som är mördaren så jag fortsätter.

Trots att jag nu inte tyckte Gökens rop var nånting speciellt så kommer jag att läsa nästa del, Silkesmasken, också, delvis just för att jag gillar huvudpersonerna och delvis i förhoppning om att jag ska tycka mer om nästa del.


Mer info om författaren och Cormoran Strike-böckerna finns på Robert Galbraiths hemsidaGökens rop finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/Pocket/E-bok
Bokus Inbunden/Pocket/E-bok
CDON Inbunden/Pocket/E-bok4 kommentarer:

 1. Har ju kikat på den här väldigt länge, men jag har inte ens läst Den tomma stolen än. Hmm, det kanske man borde... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tomma stolen tyckte jag definitivt inte om.

   Radera
 2. Jag tycker denna var mycket bra men du har rätt i boken kändes lite gammalt ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte inte den var precis dålig, men den var inte heller speciellt märkvärdig och absolut inte vad jag hade väntat mig.

   Radera