onsdag 22 juni 2016

Veckans bokbloggsfråga vecka 25


Jag hade tänkt att jobba lite med bloggen nu på förmiddagen men det har kommit lite annat i vägen. Och det (eler egentligen den) som kommit i vägen är Dart, min yngsta katt. Han har bestämt sig för att det inte är kul att vara ute på altanen ensam. Och eftersom kompisen Nitro inte har lust just nu att gå ut utan hellre ligger i soffan, så hänger Dart efter mig hela tiden och börnar och ber att jag ska följa med ut. Det räcker med att jag sitter därute så han slipper vara ensam, så är han nöjd. Men det betyder att jag inte får något gjort när jag måste agera sällskapsdam.
Men ett litet tag får han nu klara sig ensam medans jag svarar i Veckans bokbloggsfråga som anordnas av Barnboksbloggen. Den här veckan lyder frågan:

Finns det några böcker som skildrar ditt yrke? Och finns det några böcker som du läst där du blivit nyfiken på ett helt annat jobb än det du jobbar med? Eller kanske någon bok som gjort dig totalt osugen på ett visst yrke? 

------------------


Först kändes det här som en ganska enkel fråga, men när jag tänkte efter så insåg jag att det inte är så enkelt som jag hade trott.

Numera är jag ju sjukpensionär (eller "får sjukersättning", som det visst heter numera), och om man ser det som ett yrke så känner jag inte till någon bok som handlar om den gruppen. Men det finns ju böcker där en del karaktärer är ålderspensionärer, den senaste jag läst var Augustimörker av Monika Häägg

Tittar man på tiden då jag yrkesarbetade så blir det lite krångligare. Jag har inte haft ett klart definierat yrke, utan flackat lite mellan olika branscher och där jobbat i olika positioner och med olika arbetsuppgifter. Men med lite god vilja kan man kanske kalla det för Administratör. Så några böcker om varken administratörer eller andra liknande yrken känner jag inte till, däremot har jag läst böcker som utspelar sig i en del av de branscherna jag jobbat inom.

Eftersom jag arbetat administrativt i olika positioner inom de här branscherna så finns oftast inte min yrkeskategori (kunde ibland vara något lite udda och/eller en blandning av olika yrkeskategorier) med, men man kan få i alla fall en liten uppfattning om själva branschen.

Bygg- Städbranschen : Byggfirman av Staffan Nordstrand
En ganska bra beskrivning om hur byggbranschen var under en period tidigare. När jag jobbade inom branschen var det ännu värre, det var rena rama Vilda Västern .

Läkemedelsindustrin: Sjukt begär, Värdet av ett liv, Fågel Felix av Magnus Jahnsson
Väldigt kunnigt om baksidan av läkemedelsbranschen.

Flyget: En bluffpilots bekännelse av Thomas Salme
Till stor del fria fantasier av en bedragare som gärna vill visa sig mer kunnig än vad han är. Men såklart stämmer en del med verkligheten, han kunde ju inte missa allt...

Nyhetsbyrå, PR, reklam: Serien om Berith Hård (Bluffen, Förkunnaren, Fällan) av Unni Drougge
Ger nog inte en speciellt rättvisande bild av branschen förutom en del lite generella saker.

Nej, jag har nog aldrig blivit sugen på något yrke som jag läst om. Mitt jobb inom flyget var mitt drömyrke och det jag återvände till hela tiden efter diverse gästspel inom andra branscher.
Och jag har inte heller tappat lusten att prova något yrke som jag läst om. Under hela mitt yrkesliv var jag beredd att prova på det mesta och det syntes nog på mitt CV.


2 kommentarer:

  1. Jag jobbar också administrativt, och numera som chef. Så visst kan man känna igen sig i generella termer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Det finns ingen riktig yrkeskategri för det jag jobbade med inom de flesta branscherna i o m att jag mest höll på med problemlösning och/eller med att sätta upp och organisera nya funktioner inom företaget. Och inom flyget var det specialistkompetens inom ett specifikt område det handlade om och det fanns det egentligen ingen yrkeskategori för.

      Radera