onsdag 8 juni 2016

Veckans utmaning: Favoritskogen


Det känns som om jag äntligen börjar få bukt på inspirationstorkan och både lusten och inspirationen återvänder sakta men säkert. Så idag börjar jag med att delta i Kulturkollos Veckans utmaning som den här gången har skog som tema. Lotta uppmanar

Det finns så många fina skogar här i världen. Veckans utmaning består i att visa upp en bild på just din favoritskog.

--------------


Det finns många slags skogar som jag har lite speciell relation till men bara en typ som hängt med sedan barndomen och det är tallskogen, mest för att jag har en del barndomsminnen från sådan skog
Jag brukade tillbringa en del av sommaren varje år hos min momor och morfar som bodde i en liten by. Därute var det vanligt att man häll på med lite av varje för att skaffa lite extra inkomster och det var precis det mormor gjorde, hon vävde mattor, väggklädnader osv och sålde, hon plockade bär och svampo, och varje år gavs det tillfälle att jobba lite extra med revlavsplockning. Det som man i folkmun kallar vitmossa, och som vi alltså sätter i juldekorationer plockades för hand i tallskogarna runt byn där mina morföräldrar bodde och många av kvinnorna i byn var alltså med år efter år. 
Det var ett relativt enkelt jobb, det enda som krävdes var egentligen tid, fingerfärdighet och kunskap om vad man skulle plocka och vad som skulle ratas.  
Jag fick i alla fall följa med mormor för första gången när jag var nånting på 7-8 år gammal och därefter följde jag med varje år. Det blev nånting alldeles speciellt som mormor och jag gjorde tillsammans och jag tyckte väldigt mycket om att gå där i skogen hela dagen, jobba ett par timmar och sen ta rast och mormor plockade fram matsäcken med termos för hennes kaffe och en flaska med saft åt mig och så smörgåsar och så satt vi där mitt i skogen och fikade innan det var dags att börja jobba igen. Inte blev det sämre sen av att jag efter första sommaren fick lika mycket betalt som de vuxna eftersom mina plocklådor var lika prydliga och rena som de vuxnas.

Så tallskogar har en mycket speciell betydelse för mig och jag märker fortfarande när vi är på besök uppe i norr att jag automatiskt kikar runt efter fin renlav när vi kör förbi de där fina tallskogarna som finns där.
5 kommentarer:

 1. Vilket fint minne! Tallskog fanns det gott om där jag växte upp också, det är ljusa och öppna skogar, lätta att ströva omkring i. :)

  SvaraRadera
 2. Ja men vilket fint minne. Tallskog är fint men lite läskigt med.

  SvaraRadera
 3. Barndomens minnen spelar stor roll i valet av skog :) Vilken härlig syssla att ha gemensam med sin mormor!

  SvaraRadera
 4. Tallskog är trollskog för mig :-) Särskilt på hösten när det är sådär disigt...

  SvaraRadera
 5. Så fint berättat minne. :) Rena tallskogar är en speciell upplevelse att vandra i.

  SvaraRadera