onsdag 15 juni 2016

Veckans utmaning - En enkät om resor i kultur och verklighet

Temat hos Kulturkollo den här veckan är "On the Road". Veckoutmaningen går såklart på samma tema och då blir det "En enkät om resor i kultur och verklighet". Den här var riktigt, riktigt svår så på vissa frågor blir det nog bara lite svammel som svar.

Resor i kulturen:

Vilken bok om en eller flera resor tycker du mycket om?
Jag har läst många böcker om olika typer av resor och tyckt om de flesta de böckerna, så jag väljer en bok om en resa genom en otroligt fascinerande plats, nämligen Sibirien  (OBS! Titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken

Vit feber: En resa till Sibiriens frusna hjärta av Jacek Hugo-Bader


Road movies är en egen genre. Vilken är din favorit och varför?
Jag tittar oerhört sällan på film så jag kom först inte ihåg någon film jag sett som skulle passa som svar. Men "Google is your friend" och då hittade jag filmen som jag tyckte om redan när jag sett den första gången. Sen har den ju gått på diverse TV-kanaler om och om igen så jag har sett den fler gånger nu och jag tycker fortfarande om den. Varför jag gillar den? En mycket bra fråga! Till stor del är det nog musiken som gör att jag gillar den och har sett den flera gånger.
I veckans inledningsinlägg skrev jag om hur Willie Nelsons On the road again fastnat i mitt huvud. Vilken låt om att resa sjunger du gärna med i?

Jag sjunger inte, aldrig i livet....min far brukade säga att enda skälet till att låta mig sjunga i bilen var om man behövde hålla sig vaken, för ingen jä...l kunde somna i det oljudet. Och jag är benägen att hålla med! Och det är mycket sällan (eller rättare sagt aldrig någon låt fastnar i huvudet på mig på det där sättet, musik fungerar mer som bakgrundsljud för mig när jag gör något. Nej, tyvärr, så här på rak arm kommer jag inte ihåg någon låt om att resa.

Inre resor är också resor. Presentera ett verk som beskriver en inre resa!
Den enda enkla frågan i den här enkäten. För mig finns bara ett svar på den här frågan.


Under vintergatans alla stjärnor av Camilla Davidsson (Titeln är länkad till recensionen och där finns mer info om boken)Vilken plats/miljö läser du helst om eller ser filmer från?
Jag läser gärna böcker dör handlingen tilldrar sig på exotiska, annorlunda platser som ligger så långt ifrån min egen verklighet som möjligt.

Vilka platser eller miljöer gillar du inte att läsa om eller se filmer från?
Miljöerna i sci-fi och dystopier tycker jag oftast inte om

Har du gjort några resor inspirerade av ett eller flera kulturella verk? Berätta!
Ett mycket kort svar. Nej har aldrig gjort någon resa inspirerad av kulturella verk.

Vilken kulturell resa drömmer du om att göra?
Jag skulle väldigt gärna vilja besöka både Kina och Japan för båda ländernas fantastiska historia men också för att få uppleva både gammal och nutida kultur och seder i de länderna.
4 kommentarer:

 1. Blues Brothers var ett alternativ för mig också, jag blev så otroligt sugen på att se om den nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog en av de filmer som man kan se hur många gånger som helst och alltid tycka den är bra!

   Radera
 2. Jag har faktiskt inte sett Blues Brothers. Borde verkligen göra det, då den är en klassiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tycker jag definitivt att du ska se den!

   Radera