lördag 6 april 2024

Recension: Häxjakten av Margit Sandemo

Titel: Häxjakten 
Serie: Sagan om Isfolket, del 2
Författare: Margit Sandemo
Format: Inbunden
Antal sidor: 251
Förlag: Boknöje AB

"Silje och Tengel hade fallit till ro i Isfolkets dal, och Silje var lycklig som Tengels hustru. Ändå längtade hon ut ur denna trånga dal med dess märkliga trångsynta människor. I synnerhet fruktade hon Hanna, denna uråldriga häxa som förtjust lärt Tengels systerdotter Sol, alla sina häxkonster.
Nu vilade hotet om en kommande katastrof över dalen och dess innevånare.
Hanna hade förutspått det, och hon hade aldrig fel.

-----------------------------------------
Häxjakten är del 2 i Margit Sandemos klassiska serie Sagan om Isfolket. Och än en gång slås jag av insikten om varför den här serien är så älskad av många. Det handlar både om karaktärer i boken och om handlingen.
Karaktärer - Silje kan man ju inte annat än älska, hon står med fötterna stadigt på jorden och utgör en stabiliserande mittpunkt i familjen. Hon är konstnärlig men jordnära, förståndig men har också drömmar och ambitioner
Tengel är lite av en "drömman" för många, så där lagom, kittligt farlig. Tystlåten men passionerad ochu definitivt med en sexig karma.
Sol - nästa generation, som är vacker på det där "farliga" sättet och som har en rätt så utmanande stil 

Handling: Just den här boken handlar ju om en period (1400 - 1600-talet) då det även i de nordiska länderna jagade "häxor" och i Häxjakten flyr Tengel med sin familj från Isfolkets dal när häxjägarna tar sig in. De flyr med hjälp av Charlotte, en biologisk mor till ett av Siljes barn. Men själva beskrivningen av händelser, levnadsvillkor och t o m kläder är precis i enlighet med tidsåldern. Författarn måst nog altlså ha gjort omfattande historisk research inför skrivandet av boken för att få alla detaljerna att stämma.

Ja, den här serien letar sig verkligen in under skinnet på en och man vill bara läsa vidare. Som tur är så har jag redan fått hem tredje delen i serien så jag kan snart sätta igång med den.

Tack Marina för att du lånar ut dina böcker till mig så jag äntligen får möjlighet att läsa den här så älskad serien.

Min recension av del 1 i serien


1 kommentar:

  1. Sagan om Isfolket, ja den var riktigt bra! De första böckerna var bäst, men man ville ändå läsa hela serien, du har härlig läsning framför dig!

    SvaraRadera