söndag 24 februari 2013

Dolda djup

Dolda djup av Ann Cleeves

"'Julie stirrade på honom där han låg nedsänkt i badvattnet. Håret reste sig som sjögräs mot ytan. Hon kunde inte se hans kropp på grund av blommorna. De flöt på det parfymerade vattnet. Bara blomkronorna, inte stjälkarna eller bladen...'
Sent en sommarkväll när Julie Armstrong kommer hem hittar hon sin tonårsson död i badkaret. Först misstänker polisen självmord. Men snart förstår de att han blivit strypt och sedan placerad i det vattenfyllda badkaret som smyckats med blommor.
En märklig scen för ett mord, tycker krinalinspektör Vera Stanhope och hennes assistent Joe Ashworth. Mer förbryllande blir det några dagar senare då de hittar en ung kvinnas kropp vid havet i en vattenfylld klippskreva dekorerad med blommor. Två mycket märkliga mord har inträffat vid den till synes lugna kusten i Northumberland, på gränsen till Skottland. Men det ruvar många hemligheter under den idylliska ytan. Den excentriska kriminalkommissarien Vera Stanhope måste hitta svaren på de gåtfulla morden innan mördaren slår till igen. En mördare som tycks göra konst av döda kroppar."

----------------------------------------------------------------

Jag blir bara mer och mer förtjust i Ann Cleeves böcker, jag gillar hur hon bygger upp dem och hur hon berättar om huvudpersonerna. Att man lär känna karaktärerna undan för undan, inte bara pang på utan det kommer lite i taget och för att lära känna dem ordentligt så måste man läsa fler av böckerna, allt står inte direkt i första boken. I Shetlandserien gick det sakta att lära känna Jimmy men när man väl gjorde det så kände man honom riktigt ordentligt.. Dolda djup är den första Vera Stanhope-boken och den är en början till att få lära känna Vera.Och jag gillar Vera redan - hon är excentrisk och inte precis någon vanlig kriminalkommissarie.Hon är något överviktig, dricker för mycket, ensamvarg, inte precis diplomatisk och överhuvudtaget inte precis vad man väntar sig av en kriminalkommissarie. Ändå utstrålar hon tillräckligt med empati för att få folk att prata med henne - såna här personer gillar jag skarpt. Men vanligtvis får hennes assistent Joe Ashworth ta hand om situationer som kräver lite mer takt och diplomati.
Själva mordmysteriet är riktigt knivigt och jag lyckas faktiskt inte gissa mig i förväg till vem som är mördaren eller motivet heller för den delen vilket faktiskt gör det hela än mer spännande.

Det finns också en TV-serie gjord på basis av Ann Cleeves böcker om kriminalkommissarie Vera Stanhope. Vera Stanhope spelas där av Brenda Blethyn, och som vanligt så har jag svårt att skapa mig en egen bild av Vera eftersom jag sett serie. Det blir Brenda jag ser när jag tänker på Vera.

Det känns som att Vera kommer att bli en favorit fr o m nu så nu måste jag bara skaffa fler av Ann Cleeves böcker om och med henne.Dolda djup är i alla fall en bok som jag definitivt kan rekommendera.

Dolda djup finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON2 kommentarer:

  1. Jag gillade oxå Dolda djup men har inte läst Shetlands kvartetten ännu men det kommer snart tror jag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du gillar Ann Cleeves böcker så har du verkligen nåt att se fram emot med Shetlandskvartetten.

      Radera