fredag 8 februari 2013

Utvandrarna

Utvandrarna av Vilhelm Moberg

"Sverige på 1840-talet. Livet är hårt för många.  De fattiga bönderna i Småland försöker få ut så mycket som möjligt av sin magra jord, men när det blir missväxt och en hård vinter är svälten nära.
I Ljuder socken drömmer Karl Oskar, Kristina, Robert, Arvid, Ulrika och många andra om ett bättre liv, utan hunger och överhetens förtryck. Karl Oskar och hans bror Robert visar sig ha samma idé: att emigrera till Amerika. Den långa och strapatsrika resan över Atlanten tar sin början, mot en ljusare framtid."

-------------------------------------------------------------

Utvandrarna är den första delen i Mobergs Utvandrarserie. Det jag sitter och förundras över när jag läser den är hur modiga dom här människorna var. Med tanke på hur liten kunskap de hade om omvärlden så är det enormt modigt att bege sig på en sådan här resa. Jag tror inte många idag skulle våga sig på nånting liknande - en resa med en främmande farkost, i okända omgivningar, utan speciellt mycket information om slutmålet och med ganska torftig packning. Men de vågade - i o f s var väl valet egentligen ganska lätt - jobba, svälta och förtryckas i Sverige eller åka iväg och hoppas på att få det bättre. I alla fall så pass bra att man kunde äga lite jord och att hela familjen kunde få äta sig mätta.

Det här är en av dessa böcker som slukar en med hull och hår. Jag var fast från första till sista sidan.


Utvandrarna finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

1 kommentar:

  1. Finns även på Ditoappen om man vill!
    Kram Cissi på http://cissigrip.blogg.se

    SvaraRadera