tisdag 12 februari 2013

Nybyggarna

Nybyggarna av Vilhelm Moberg

"För andra gången ska Karl Oskar och Kristina bygga upp ett hem, men denna gång är det i ett nytt land och på en ny kontinent. Tre år har gått sedan de kom till Ki-Chi-Saga i Minnesota och tillsammans kämpar de med gården och bygger med grannarna upp en ny gemenskap. Men brodern Robert vill ha mer och ger sig tillsammans med Arvid iväg för att söka efter guld i Kalifornien. Det blir en resa som slutar på ett helt annat sätt än Robert har tänkt sig."

--------------------------------------------------------------

Tredje boken i Utvandrarserien. Och lika bra och lättläst som de två första. Man blir alldeles svettig själv när man läser om de första årens slit för Karl Oskar och Kristina. Och smått förbannad på grannen som vill att Kristina ska sluta umgås med Ulrika. Sånt förekommer ju än idag, det finns alltid folk som har åsikter om vem man bör och bör inte umgås med. Visst, vill du inte umgås med xx så är det upp till dig, men man ska inte försöka tvinga andra att göra likadant om de inte själva vill. Robert ger jag inte mycket för heller, han vill ju bara bli rik utan att behöva arbeta för det.
Än en gång förvånas jag ändå över hur väl Moberg känner invandrarnas situation och hur de tänker. Och det gäller även invandrare idag. Kristinas vägran att tala det nya språket känner jag igen så väl. Även i dagens Sverige finns ju faktiskt ställen där man kan bo och slippa säga ett endaste ord på svenska. Jag känner invandrare som bott i Sverige i över 20 år och som knappt kan tala någon svenska överhuvudtaget. Så Kristinas situation är ingenting gammalt som inte längre existerar utan verklighet även idag.

Nybyggarna finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar