onsdag 6 februari 2013

Lyckan är en sällsam fågel

Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda

"I centrum står Charles, arkitekt med många prestigefyllda uppdrag långt utanför Frankrike men mindre framgångsrik med att skapa ett hållfast liv utanför arbetet. Han börjar närma sig 50, hans relation med Laurence blr alt kallare och en trötthet håller på att äta upp honom inifrån.
Så får han ett osignerat brev med den enda raden Anouk är död, och minnena väller över honom.
Han söker sig nu tillbaka mot händelser och människor i sin ungdom, och möter på vägen Kate, en kvinna som lever i ett slags lantligt, stökigt paradis omgiven av barn och djur. Men även Kate, sin smittande vitalitet till trots, har prövats av livet och tvingats till svåra val. Kate och Chaerles dras till varandra men inget är givet på förhand..."

--------------------------------------------------------------

Det var nära att jag inte läste klart den här boken. Början var så spretig, rörig och pessimistisk att jag nästan tröttnade och gav upp. Men eftersom jag gillar Gavalda så tänkte jag att jag skulle ge den en chans och fortsätta en bit till, och tur var väl det. När Charles väl träffar Kate så dyker det helt plötsligt upp ett ljus i mörkret. Charles ger jag inte mycket för, han är lite för mycket den typen av person som ältar sig i elände och inte ens försöker rycka upp sig utan i princip bjuter av att allt är svårt och jobbigt och ingenting funkar som det ska. Kate blev jag däremot stormförtjust i - hon är lite udda och gör inte alltid saker och ting såsom andra människor skulle göra dem. Hon tycker livet är till för att levas.... Och såna personer är bara så härliga, dom låter sig inte nedslås av varje motgång eller styras av samhällets osynliga regler, dom lever livet här och nu och ser möjligheter även i svåra situationer.
Boken är lättläst och det går undan, speciellt när stämningen blir lite ljusare efter att Charles träffat Kate (ju svartare en bok är desto långsammare läser jag av någon underlig anledning..).

Lyckan är en sällsam fågel kan köpas hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar