lördag 16 februari 2013

En bra dag att dö

En bra dag att dö av Simon Kernick

"Ex-snuten Dennis Milne lever under ny identitet på Filippinerna när han plötsligt snubblar över en ledtråd som skulle kunna lösa mordet på en gammal vän. Han bestämmer sig för att återvända till den stad han en gång kallade för sin och ta reda på vem som ligger bakom mordet.
Milne återvänder till ett kallt och fientligt London och även om hans gamla kollegor inte vet att han är tillbaka, är det snart uppenbart att det finns andra som vet, och de väjer inte för något för att röja honom ur vägen.
Hämndlysten och fast besluten att skipa rättvisa tar Milne upp jakten på sanningen. En blodig jakt som dessutom leder till en mörk hemlighet som är obönhörligen länkad till hans eget dunkla förflutna."

-------------------------------------------------------------

En riktig gammeldags hårdför kioskdeckare. Alla ingredienser finns här, en yrkesmördarr, mycket pang-pang, slagsmål, snygg men opålitlig kvinna med ett eget mörkt förflutet, tortyr för att få fram information. Och det är action hela tiden. Ett mörkt, regnigt och dystert London bildar bakgrund. Hotellet är ruffigt, bakgatorna ännu ruffigare.

"Hjälten" är yrkesmördare, men han mördar bara såna som förtjänar att bli mördade. Skurken är löjligt rik och inflytelserik och oerhört "skurkaktig". Och självklart sviker kvinnan i sista ögonblicket och visar sig också vara en skurk.

Det är lite av dom äldre versionerna av James Bond över det hela.... Med tanke på att boken skrevs 2008 så måste författaren nog ha förläst sig på James Bond och kioskdeckare i sin ungdom.

Det här är nästan nostalgi, detta är den typen av deckare som jag kommer ihåg att min far köpte nån gång på 70-80-talet....och som jag sen lånade när jag inte hade nåt eget att läsa.

Boken finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar