torsdag 11 april 2013

40 piskrapp för ett par byxor

40 piskrapp för ett par byxor av Lubna Ahmad al-Hussein

"En efter en ställs de likt korsfästa upp med ansiktet mot en vägg, som är nedsölad med spyor och blod, och hålls fast av två starka män. En efter en kröker de rygg.

Den 3 juli 2009 blev Lubna Ahmad al-Hussein och fjorton andra kvinnor gripna av polisen på en restaurang i Khartoum. Deras "brott": de var klädda i byxor. Över 43000 kvinnor grips årligen för kränkning av den offentliga moralen i Sudan och bestraffas med fyrtio piskrapp, fängelse eller böter.

Lubna vägrade böja rygg och ta sitt straff under tystnad. Istället bestämde hon sig för att göra uppror i alla dessa kvinnors namn och driva sin sak inför hela världen."

---------------------------------------------------

Den här händelsen kommer jag ihåg hur jag reagerade på när det skrevs i tidningarna om den. Och det är en av orsakerna till att det nu var intressant att få läsa hennes egen berättelse om det som hände. På baksidan av boken finns en bild på Lubna iklädd byxor och tunika och hur någon överhuvudtaget kan tolka den klädseln som en kränkning av den offentliga moralen övergår mitt förstånd. Det är skrämmande hur godtyckliga lagarna i en del länder är och hur vissa män använder sig av religionen för att förtrycka andra människor        ( och då oftast kvinnor).

Boken finns att köpa hos t ex

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar