lördag 20 april 2013

Blind lydnad

Blind lydnad av Will Lavender

"När studenterna på Winchester University ska börja sin nya kurs får de inte en lista på vilka böcker de ska läsa eller något annat de är vana vid. De får ett uppdrag. De ska hitta en saknad flicka vid namn Polly med hjälp av ledtrådar som professor Williams delar ut. Har inte studenterna lyckats hitta henne efter sex veckor kommer hon att bli mördad. Och snart börjar mysteriet Polly ta över tre av studenternas liv. De tre kopplas samman med varandra och med Pollys försvinnande. Gränserna för vad som är verkligt och vad som hör till deras kurs suddas ut. Är fallet Polly kanske inte påhittat? Kommer hon att bli mördad om sex veckor om ingen av dem hittar henne? Och vad är det som händer med studenternas egna liv när de släpper kontrollen och låter gåtan Polly styra deras tillvaro?"

---------------------------------------------

Jag blev faktiskt glatt överraskad av den här boken! Jag gillar psykologiska thrillers eftersom själva spänningsmomentet oftast bygger på ganska vanliga mänskliga beteenden och inte direkt på bara action och omgivning.
Ett citat från Blind lydnad som verkligen visar vad den här boken handlar om är:
"Milton visade att till och med begrepp som rätt och fel blir meningslösa när de ställs emot auktoriteter. Vi är lydigare mot en annan persons auktoritet än mot våra egna instinkter."
Utan att avslöja för mycket så kan jag säga att även läsaren blir ledd på villovägar i den här boken, man blir mer och mer osäker på vad som är verklighet och vad som ingår i "spelet" så att säga. Och självklart försöker man lista ut vad som egentligen hänt och vem som är förövaren men så upptäcker man gång på gång att man haft fel igen. Och när upplösningen väl kommer så har man visserligen till slut börjat ana vad som kommer att hända men Lavender har ändå lyckats lägga till en extra knorr som bygger just på hur det mänskliga psyket fungerar.

Blind lydnad finns att köpa hos t ex4 kommentarer:

 1. Underbart! Köpte den här på bokrean :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpte den också på rean och hade nog inte så störa förväntningar, men blev glatt överraskad.

   Radera
 2. Det låter lovande! Jag köpte den under bokrean så den ska läsas snart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min är från rean också....hoppas du också kommer att gilla den.

   Radera