tisdag 16 april 2013

Sandfågeln

Sandfågeln av Susanne Nygren

"Berättelsen tar avstamp på en kyrkogård, där en kvinna mitt i natten står och gräver en grop. Intill henne ligger ett bylte. Det är en stund av overklighet. Samtidigt är det som nu sker så självklart. Pendeln har börjat slå tillbaka...
I en lägenhet några kvarter bort ligger Jonna Bjelke, 33 år, och sover. Hon och pojkvännen Fredrik är nyinflyttade till Norrtälje. Jonna har haft tur, hon har fått jobb i en blomsterbutik, och nyligen även anlitats av Norrtälje morgonblad för att skriva om växter.
När tidningen har personalbrist frågar redaktionschefen Jonna om hon kan tänka sig att ta några nyhetsuppdrag. Hon säger med viss tvekan ja. Ett av uppdragen rör en anmäld försvunnen man, ett fall som redaktionschefen inte lägger någon större vikt vid, då han vet att mannen har semester.
Jonna söker upp den arbetskamrat som gjort anmälan och får en intervju. Denne är rädd att något hänt hans vän - men verkar samtidigt ångra sin anmälan. Jonna blir konfunderad: Är kamraten verkligen orolig eller bara nervös - i så fall för vad?
Dessutom tycks ingen sakna mannen. Ingen utom anmälaren.
Snart börjar Jonna trots allt tvivla på att det handlar om ett vanligt semesterförsvinnande..."

-----------------------------------------------

Det finns ett ord som dyker upp i huvudet när jag läser den här boken - vanlig. Och det är inte något negativt utan det är väldigt positivt i det här fallet. Huvudpersonen Jonna är så vanlig, som folk är mest. Staden hon bor i, Norrtälje, är en vanlig småstad. Jonna har ett vanligt jobb och hon jobbar med andra vanliga människor. Och just det här vanliga ger en väldigt realistisk känsla åt det man läser. T o m skurkarna är väldigt vanliga människor, precis som dom nog är i det vanliga livet också. Alltså, inga superhjältar, inga superskurkar, inga flashiga miljöer utan bara vanliga människor som lever ett vanligt liv men är inblandade i ovanliga händelser.
Handlingen går långsamt fram och mycket handlar om Jonnas vardagsliv. Det som stör mig något är att en del av beskrivningarna blir något för detaljerade, detaljerade till den grad att jag inte riktigt orkar läsa utan bara bläddrar snabbt förbi.
Eftersom jag själv har kopplingar till Norrtälje så är det trevligt att läsa en berättelse som utspelar sig där - man känner igen många platser och själva miljön.

Stort tack till Susanne Nygren för rec.exet!

Sandfågeln finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON
Ginza

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar