onsdag 3 april 2013

Mr Clarinet

Mr Clarinet av Nick Stone

"Vem är inte rädd för Mr Clarinet?
När före detta Miamisnuten Max Mingus släpps ur fängelset efter att ha suttit sju år dömd för att ha dödat två barnmördare får han ett erbjudande han inte kan motstå. Snart inser han att han borde tackat nej...

Erbjudandet som stavas 10 miljoner dollar går ut på att leta reda på en femårig pojke som tre år tidigare kidnappats på Haiti. Ryktet med rötter i vidskeplighet och voodookultur gör gällande att pojken förts bort av den mytomspunne Mr Clarinet - en spelman som med trolldom och magi sägs förleda barn och anklagas för flera försvinnanden på ön.

Vem är denne Mr Clarinet och vad har hänt med de försvunna barnen? De som före Max Mingus har sökt svaren är antingen döda - eller så önskar de att de vore det."

--------------------------------------------------

Det var länge sedan jag läste en "hårdkokt" deckare av den där typen som pappa en gång i tiden brukade köpa. Det vilar en lite nostalgisk stämning över läsandet. Och det känns nästan befriande att läsa om en tuffing till detektiv som Max Mingus. Fast även han har sina personliga svårigheter, fängelsevistelsen är inga problem och har, om möjligt, gjort honom ännu tuffare, men fruns död har tagit hårt på honom även om det samtidigt på något sätt driver honom framåt.

Och, som vanligt i dessa hårdkokta deckare, så har den tuffa detektiven en soft spot för barn som far illa och för vackra kvinnor.
Det var riktigt intressant att handlingen förlagts till Haiti, som man ju inte vet så väldigt mycket om. Och ännu mer intressant blev det när författaren visade sig ha ingående kunskaper om voodooreligion och vidskeplighet på Haiti. Jag läste att Nick Stones mor kommer från Haiti och att han själv bott där när han var liten så det är nog inte så förvånande att han har dom kunskaper han har.

Inte precis den typen av deckare som jag numera läser men den var riktigt spännande och det fanns en del vändningar som jag definitivt inte kunde ha gissat mig till i förväg.

Mr Clarinet finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON
Ginza

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar