fredag 12 april 2013

En svart vår

En svart vår av George P. Pelecanos

"Året är 1968. Vietnamnkriget pågår för fullt och hemma i USA ljuder medborgarrättsrörelsens röster allt starkare. Gatorna i Washington D C kokar av vrede och rasmotsättningar. Mitt i denna smältdegel arbetar Derek Strange. Han är nyutexaminerad polis och för honom är det en barndomsdröm som gått i uppfyllelse. Men rasismen går sig dagligen påmind och Derek tvingas snart inse att hans arbete knappast underlättas av att han är svart.
Dereks bror Dennis har nyligen kommit hem efter att ha skadats i Vietnam. Han dras snabbt in i en spiral av droger och kriminalitet, något som givetvis ställer till det för Derek. Dessutom mördas denna vår Martin Luther King i Memphis och det blir gnistan som får hela staden att explodera i våldsamma kravaller..."

---------------------------------------------------
Långsamt och segt! Så segt faktiskt att jag bara läst ett par sidor på kvällen innan ögonen gått i kors. Det här är nånting som egentligen borde vara intressant, 60-talets rasmotsättningar i USA, Vietnamnkriget, alla ingredienser finns ju med. Men det är bara segt, segt som tuggummi. Nä, det här var verkligen ingenting för mig, möjligtvis som sömnpiller....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar