måndag 12 januari 2015

Barnbruden

Titel: Barnbruden
Författare: Anna Laestadius Larsson
Format: pocket
Antal sidor: 414
Förlag: Pocketförlaget

"Det är juni 1774 och det klungliga linjeskeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust efter en orolig färd över Östersjön. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Där finns också den omsvärmade adelsfröken Sophie von Fersen, som tyst förbannar sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill inte passa upp på en trilskande tysk barnrumpa, i tankarna är hon på bal i prins Fredriks armar.
I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande av den blivande prinsessan. Förväntningarna på henne är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på.
Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen - den stumma flicka som tar hand om andras skit."

----------------------------------------

Barnbruden är första delen i en planerad trilogi av Jag blev sugen på den här boken direkt när jag såg den och läste baksidestexten. Detta är precis den typen av historisk skönlitteratur jag tycker är roligt att läsa. Och även om mycket av berättelsen är resultatet av författarens egen fantasi så är nog faktadelarna ändå historiskt korrekta.

Den här boken handlar ju till stor del om kvinnorna på den tiden och man blir ju helt förundrad över vad de fick utstå. Inte nog med att adelskvinnornas kläder var sanslöst obekväma och opraktiska och håruppsättningarna faktiskt ganska äckliga (med levande småkryp i) men inställningen till kvinnor var överhuvudtaget ganska hemsk. Kvinnor var en handelsvara som man i princip sålde för att skapa allianser med andra länder eller genom att liera sig med "förnämare" släkten, skaffa sig status och ev rikedomar. Och kvinnorna själva hade ingenting att säga till om.

För de sämre bemedlade i samhället var inte livet lätt, vare sig man var vuxen eller barn. Speciellt barn var väldigt utsatta och sattes i hårt arbete oerhört tidigt och de skulle göra rätt för sig och i viss mån t o m ta hand om och försörja sig själva.

Det är intressant att läsa om hur allt gick till på 1700-talet och lite historia lyckas jag nog lära mig.
Barnbruden är lättläst, snabbläst och riktigt intressant. Och jag är nu definitivt sugen på att läsa nästa del i trilogin, Pottungen.

Barnbruden finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON
4 kommentarer:

 1. Sv: Där kom du (kanske omedvetet) med ett väldigt bra tips! :D Ska kolla efter den boken, "Lady Almina..."?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att den är väldigt bra faktiskt!

   Radera
 2. Tyckte Barnbruden var mycket bra och ser fram emot att läsa uppföljaren. Bra skrivet och jag gillar att boken fokuserade på flickor och kvinnors situation.

  SvaraRadera