tisdag 27 januari 2015

Livbåten

Titel: Livbåten
Författare: Charlotte Rogan
Format: Pocket
Antal sidor: 269
Förlag: Bookmark förlag

"1914 förliser oceanångaren Empress Alexandra. Efter att ha lämnat övriga passagerare att drunkna trängs 39 personer i en livbåt som är byggd att bära hälften.

Till synes ofrivilligt dras den unga Grace med i en ödesdiger maktkamp, som blottar människans allra lägsata drifter. För att hon ska överleva måste andra sätta livet till.

Livbåten är en psykologisk thriller berättad av en kvinna som är lika oförglömlig och komplex som de händelser hon beskriver. En mardrömsfärd som inte lämnar någon läsare oberörd."

-------------------------------------
Den här boken har jag varit sugen på länge, av baksidestexten att döma så verkade det vara en bok som jag skulle gilla. Nu när jag väl har läst den så är jag lite kluven, den innehåller mycket som jag gillar men också en del sådant som jag inte tycker om i en bok.

Själva intrigen är ju helt otroligt spännande och verkligen en bra grund för en psykologisk thriller, 39 personer i en livbåt på öppet hav. Redan det får en att börja fundera på hur man själv skulle känna och agera i en sådan situation.

Jag är en person som i princip måste ha i alla fall en person som jag sympatiserar med i en bok. Tyvärr finns det ingen  i Livbåten som jag tycker speciellt mycket om. Grace (berättaren) tycker jag är en obehaglig person som hela tiden håller koll på vem som har makten och ser till att den personen är vänligt inställd till henne - hon ser hela tiden till att försöka hålla någon slags kontakt med de personer som hon tror kan vara av nytta för henne själv. Hon vill inte själv ta några beslut och undviker varje situation där hon måste välja sida för tänk om hon väljer fel och den som hon inte valt plötsligt tar makten. Hon är också beredd att göra vad som helst för "ledaren" för att försäkra sig om en gynnsam position i gruppen. Jag har så svårt för såna här människor!

Mr Hardie är inte heller en trevlig person, han är maktfullkomlig, tycker sig alltid ha rätt vare sig han vet nånting om saken eller inte och det skulle inte falla honom in att medge att det finns saker han inte kan eller vet.
Mrs Grant är det lika illa med som med Mr Hardie men hon är dessutom avundsjuk. Och så fort hon lyckats ta Mr Hardies plats så tappar hon intresset för hon är egentligen inte intresserad av att vara en ledare.
Så nej, av huvudpersonerna är det ingen jag kan sympatisera med och de andra passagerarna befinner sig mer i bakgrunden.

Det som jag verkligen gillar med Livbåten är just att den får mig att börja fundera över vad jag har för drivkrafter och hur jag skulle reagera i en liknande situation.

Läs mer om författaren och boken på Charlotte Rogans hemsida

Tack Bookmark förlag för rec.exet!

Livbåten finns att köpa hos t ex
2 kommentarer:

  1. Den läste vi i bokcirkeln och jag var den enda som tyckte den var ganska bra, dom andra tyckte inte den var bra. Men jag hade velat veta mer än så, tyckte slutet var sådär.

    SvaraRadera