måndag 19 januari 2015

Tematrio - Deckare

När måndagen kommer så är det dags för Lyrans Tematrio. Temat den här veckan är deckare och Lyran uppmanar

Berätta om tre favoritdeckare! 

----------------------

Jag väljer tre av mina absoluta, definitiva favoriter, tre riktiga mysdeckare där det visserligen handlar om ond, bråd död, men där det ändå inte förekommer speciellt mycket våld, action eller dyl.Monogrammorden av Sophie Hannah. Agatha Christies Hercule Poirot är ju ett måste och Monogrammorden är bara ett exempel och en bra bok skriven för att efterlikna Christies böcker. Men tycker annars att alla Christies böcker är braDen grekiska hjälmen av Jan Mårtenson. Också bara ett exempel på en bok i en hel serie, Homandeckare är speciella eftersom de innehåller så mycket intressant om t ex antuikviteter, historia, geografi osv osv osvDiskodans för hädangångna av Colin Cotterill. Också ett exempel på en bok i en serie. Dr Siri Paiboun, enda rättsläkaren i Laos är min senaste kärlek.


26 kommentarer:

 1. Ja den första har jag och ska läsa, vill även läsa de andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Monogrammorden var förvånansvärt bra.

   Radera
 2. Agatha Christie och Jan Mårtensson funderade jag också på, speciellt Mårtensson som är en av mina absoluta favoriter bland deckarförfattare. Men idag valde jag att ta tre helt andra. din tredje författare har jag faktiskt aldrig hört talas om tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog inte många som läst Cotterill, och hans böcker är väldigt speciella.

   Radera
 3. Monogrammorden bra, men skriven av Sophie Hannah

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt! Får skylla på tillfällig förvirring.

   Radera
 4. det är ofta roligt att läsa serier där man följer en eller flera personers utveckling

  SvaraRadera
 5. "Där bor Homan", sa en läsande bekant när vi vandrade i Gamla Stan i Stockholm. Vem? sa jag, men trots hennes tips har jag inte läst någon bok med Homan än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tycker jag du snarast ska se till att du läser en!

   Radera
 6. Jag är lite nyfiken på den första, men fast jag har läst en del av Agatha Christie så har jag inte läst en enda bok om Hercule Poirot. Känns ju som om det är bäst att börja i den änden innan jag ger mig på Monogrammorden ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Man ska nog ha läst om Poirot tidigare innan man läser Monogrammorden!

   Radera
 7. Jag läste en Cotterill och tyckte den var bra men vill helst inte fastna i ännu en serie... Monogrammorden är jag jätteskeptisk till pga det uppenbara försöket att slå mynt av en gammal storsuccé - kunde hon inte ha skrivit en bra deckare men utan Poirot? Som jag förstår det är det dessutom ett beställningsjobb från Christies copyrightarvtagare, det tycker jag känns som en trist utgångspunkt för en bok. Samtidigt säger alla att den är så bra så någon gång faller jag väl till föga och läser den ändå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte faktiskt Hannah lyckats ganska bra, men riktigt lika bra som originalet kan det ju inte bli!

   Radera
 8. Monogrammorden har jag läst och tyckte den var helt ok. Mårtenson har jag också läst mycket av, men inte just den på bilden :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mårtensons Homandeckare kan jag bara inte låta bli.

   Radera
 9. Monogrammorden är jag nyfiken på. Jag gillar Poirot. Och Cotterill vill jag läsa, kul idé för en deckarserie.

  SvaraRadera
 10. Monogrammorden är jag riktigt sugen på att läsa. Cotterills serie är helt underbar, tokgillar verkligen Dr Siri och de andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om Dr Siri och hans vänner!

   Radera
 11. Monogrammorden måste jag försöka få tid att prova läsa. Mårtenson verkar oxå spännande. Tack för tips! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mårtenson är en av mina favoriter!

   Radera
 12. Intressant att du gillade Monogrammorden så mycket! Jag har inte läst den, tänkte att det var så trist att författarinnan inte hittat på egna karaktärer utan norpade Agatha Christies - hur fantasilöst är inte det?! Men den kanske är värd att läsas ändå, inser jag nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog att den är läsvärd. Riktigt lika bra som Christies original är det ju inte men förvånansvärt bra ändå.

   Radera
 13. Jag har inte läst nån av dem, tack för tips!

  SvaraRadera