lördag 17 januari 2015

Devils Peak

Titel: Devils Peak
Författare: Deon Meyer
Format: Pocket
Antal sidor: 428
Förlag: Månpocket

"Devils Peak är en topp på Taffelberget under vilket Kapstaden breder ut sig, och där utspelar sig också Deon Meyers lovordade kriminalroman. I centrum står tre personer vars hårda livsöden för dem samman: Christine van Rooyen, en ung afrikanderkvinna som hamnar i prostitution men gör allt för att skydda sitt barn; Tobela Mpayipheli, före detta ANC-soldat som lämnat sitt brutala förflutna; Bennie Griessel, en alkoholiserad polis, utsparkad hemifrån och ifrågasatt på jobbet.
Ett meningslöst rån mot en bensinmack drar in de tre i en kedja av våldsamma händelser, ett drama på liv och död som utspelar sig mot fonden av det nya Sydafrika."


--------------------------------------

Devils Peak är första delen i Deon Meyers serie om polisen Bennie Griessel. Jag råkade läsa del 2, Tretton timmar, redan 2013 så nu tyckte jag det var dags att ta itu med del 1.

Det är inte ofta man råkar på en kriminalroman där handlingen utspelar sig i Sydafrika idag med allt vad det innebär av sjukdomar, myter, våld och korruption. Man blir ju ibland lite sugen på att få besöka Sydafrika när man läser artiklar och annonser om landet i tidningarna. Men samtidigt blir man också avskräckt av de negativa delarna som jag nämnde ovan.

Det jag har svårt för med den här boken är faktiskt huvudpersonen, Bennie Griessel. Jag har väldigt svårt för dessa mer eller mindre alkoholiserade poliser med familjeproblem som dyker upp i var och varannan bok numera. Eller rättare sagt, jag är lite less på dem. Och jag vet inte om det är min inställning till Bennie som färgar av sig men jag orkar inte riktigt engagera mig i de andra huvudpersonerna heller.

Själva intrigen är spännande och har ett bra tempo som gör att jag hela tiden vill vidare så jag får reda på hur det hela ska sluta. Och det är intressant att få läsa få läsa händelseförloppet ur tre olika perspektiv.

Jag tycker faktiskt bättre om Devils Peak än om Tretton timmar så nu måste jag definitivt läsa åtminstone en bok till av Deon Meyer.

Vill du veta mer om författaren och hans böcker, titta då in på Deon Meyers hemsida

Devils Peak finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokus
CDON4 kommentarer:

 1. Läste alla(?) tre böckerna om Tobela Mpayipheli i en tre på tre för något år sedan. Där är tydligen Devils Peak tredje delen. Tyckte det var den klart bästa. Har tänkt läsa Tretton timmar också, någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte läst de två tidigare delarna. Det verkar som att serierna på ett sätt går i varandra om Devils Peak är sista delen om Tobela Mpayipheli och första delen om Bennie Griessel

   Radera
 2. jag har läst Tretton timmar och tyckte att den var jättebra. inte minst gillade jag att kunna gå in på Meyers hemsids och se bilder på miljön där Tretton timmar utspelade sig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tretton timmar var jag inte så förtjust i, tyckte Devils Peak var bättre.

   Radera