onsdag 12 september 2018

Favoriter: Ej skönlitterärt #13

Jag hoppar över vissa veckor och det blir när jag har så mycket annat att göra att jag helt enkelt inte hinner. Men nu är det dags igen med en icke skönlitterär favorit och den här gången fick det bli en kokbok


Den här finska kokboken fick jag av min mammas sambo för nästan 30 år sedan. Han var då i 60-årsåldern och hade själv fått den här kokboken av sin mamma. Räknar man då bakåt så kommer man fram till att den här kokboken troligtvis är runt 100 år gammal(orsaken till att jag inte vet exakt när den är tryckt är för att sidan där det infot skulle ha funnits inte finns kvar). Den är rätt så medfaren, men det går ju att läsa receptena.


När det gäller receptena så finns ju alla ingredienser och mått med, det svåra kommer när man ska vidare. kokboken är nämligen från en tid då man använde vedspis och vedugn alt gammeldags brödugn så det finns inga gradantal eller tillagningstider utan det får man ta och höfta till och göra som de gjorde förr, dvs känna efter och titta på om maten ser färdig ut.


Trots att den är gammal så finns det svartvita foton med men lite annorlunda än vad vi är vana vid numera. T ex den här bilden är alltså inte från en affär utan från en trädgårdsutställning där de visade upp sylt, saft, inläggningar osv gjorda av det man odlar. i affärerna låg inte burkarna på det här sättet.


Den här kokboken tycker jag är riktigt roligt att ha och faktiskt så kikar jag ibland i den när jag ska laga mat. Vi lagar en del husmanskost och det är kul att kolla i den här kokboken vad man använde förr i världen och hur man gjorde när man lagade just den maträtten.
1 kommentar: