lördag 1 september 2018

Recension: En bön för de stulna av Jennifer Clement

Titel: En bön för de stulna
Orginaltitel: Prayers for the Stolen
Författare: Jennifer Clement
Översättning: Niclas Hval
Format: Inbunden
Antal sidor: 245
Förlag: Albert Bonniers förlag
Hyllvärmare 2018

"Jag behöver kanske slå ut dina tänder, sa mamma.
När jag blev äldre gnuggade jag gul och svart tusch på den vita emaljen så att tänderna såg ruttna ut.
Det finns inget som är mer motbjudande än en snuskig mun, sa mamma.
Min mamma sa att delstaten Guerrero höll på att bli som ett kaninbo av hålor där små flickor låg och tryckte överallt. När någon hörde en stadsjeep närma sig, eller såg en svart prick i fjärran, eller två eller tre svarta prickar, sprang alla flickor till sina hålor.
Ingen hade någonsin kommit tillbaka. Inte en enda flicka, som hade blivit stulen hade återvänt eller ens skrivit ett brev, sa mamma, inte ens ett brev."

--------------------

Den här boken har jag varit sugen på ända från första gången jag såg den och när jag hittade den till bra pris på en bokrea så slog jag till och köpte den.

Knark och våld i de flesta Sydamerikanska länder får man ofta läsa om i artiklar i olika dagstidningar så det är nånting som de flesta känner till. De vi inte hör, läser eller vet om är hur det påverkar civilpopulationen i de länderna. Mexico är ju ett populärt turistmål men utanför turistorterna finns en annan verklighet där människor terroriseras av knarkbaronernas hantlangare och av soldater och gerillan.

Den här berättelsen är baserad på verkligheten och visar en helt annan sida av Mexico än de vackra, glättiga bilderna i resekatalogerna. Till stor del handlar boken om kvinnornas verklighet där skönhet och kvinnlighet är farligt och ska gömmas så man slipper bli kidnappad. Männen ute på landsbygden flyr till USA och lämnar kvinnorna och barnen att klara sig själva.

Det här är en grym berättelse om en hemsk verklighet som man sällan hör talas om och som därför är väldigt viktig att läsa om. En bön för de stulna är verkligen en läsvärd bok!


Mer info om författaren och hennes böcker finns på Jennifer Clements websida 

En bön för de stulna finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden/E-bok


3 kommentarer:

  1. inte läst än men hittade på bibliotekets gratishylla.

    SvaraRadera
  2. Jag hörde den som radioföljetong och kunde nästan inte sluta lyssna. En fantastiskt bra bok!

    SvaraRadera