tisdag 11 september 2018

Recension: Något måste beslutas av Johannes Lichtman

Titel: Något måste beslutas
Originaltitel: Such Good Work
Författare: Johannes Lichtman
Översättning: Molle Kamert Sjölander
Format: Inbunden
Antal sidor: 279
Förlag: Bokförlaget Polaris
Recensionsexemplar

"Svenskamerikanen Jonas Anderson skulle kunna bli en riktigt bra lärare om det inte vore för hans drogmissbruk. När Jonas återigen får sparken väljer han att lämna USA för Sverige, där han kan plocka högskolepoäng och bli ren genom att dra nytta av den stränga narkotikapolitiken.
Hösten 2015 befinner sig Jonas i Malmö, staden som fått världens blickar på sig i och med den växande flyktingkrisen. Han försöker fokusera på studierna och den vackra Anja, men allteftersom drogerna lämnar hans kropp blir världen alltmer påträngande. Samtidigt som Jonas börjar volontärarbeta på ett språkcafé upptäcker han Stig Dagerman, och finner gensvar i Tysk höst för det som skaver i honom. Vem är det egentligen han försöker hjälpa?"

-----------------------

Den här boken dök upp som en överraskning från förlaget och överraskningar är alltid välkomna!
Något måste beslutas är svensk-amerikanen Johannes Lichtmans debutroman och den ges ut i svensk översättning som första utgåva, i USA utkommer romanen 2019

Boken utspelar sig i nutid, närmare bestämt 2013 - 2016 under den stora flyktingkrisen i Sverige. Jonas Anderson kommer till Sverige och försöker anpassa sig till det nya landet samtidigt som han försöker vänja sig av med drogerna. Ju mer drogfri han blir desto närmare kommer verkligheten. Jonas känsla av att han absolut måste göra nånting för flyktingarna, han måste ställa upp på något sätt, känner jag igen. Jag tror det faktiskt är många som känner igen den där första känslan när man läser artiklar och ibland notiser där man söker familjehem eller folk som kan ställa upp och umgås med nyanlända så att de börjar lära sig lite om det nya landet osv. Man känner automatiskt att man borde göra något, men oftast rinner det ut i sanden, antingen har man inte tid, ork eller möjlighet att faktiskt ställa upp på det sättet man skulle vilja. Nu hade ju Jonas möjlighet att göra det men även han själv börjar i slutänden fundera över varför han egentligen ställde upp. Var det verkligen för att hjälpa flyktingarna eller var det för att själv kunna klappa sig på axeln och tycka bättre om sig själv.

Något måste beslutas är egentligen inte riktigt min typ av bok, men det fanns ju lite igenkänning i vissa delar av boken och framför allt så fick den mig att fundera lite mer på det här med egennytta. Något måste beslutas är en välskriven,lättläst och aktuell bok som nog många kommer att gilla men som inte riktigt fungerade för mig.


Tack Bokförlaget Polaris för rec.exet!

Mer info om författaren och hans bok finns på Johannes Lichtmans websida

Något måste beslutas finns att köpa hos t ex

Adlibris Inbunden/E-bok
Bokus Inbunden/E-bok
CDON Inbunden3 kommentarer:

 1. Tack för recensionen. Har inte läst något från Polaris, visst är de ganska nya? Just den här romanen står jag nog över, mest för att jag är så less på droger. Blir lätt så i Malmö, där romanen tydligen utspelar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har för mig att de startade i Sverige 2017. Droger har inte mycket med handlingen att göra, huvudpersonen flyttar ju till Sverige just för att lättare kunna hålla sig ifrån drogerna, så den handlar om hans drogfria liv.

   Radera
 2. Jättefin bok som jag slukade! Stark igenkänning fast jag är 75! Tack Jonas/Johannes!

  SvaraRadera