onsdag 5 september 2018

Kulturkollos veckoutmaning vecka 36: Val, kval och skvalDags för Kulturkollos veckoutmaning  där temat den här veckan är val, kval och skval. Utmaningen lyder

Beslutsamhetsångest, vankelmod, tveksamhet kanske några av oss känner inför det stundande valet eller du är kanske en av dem som med beslutsamhet, målmedvetenhet, och tveklöshet går till vallokalen. Hur som haver. Här kan du får värma upp i ett något mindre avgörande och kritiskt val.

-----------------------

Vad väljer du?


Läsa snabbt eller läsa långsamt 
Jag läser i min vanliga takt och det blir nog snabbt jämfört med "vanliga" läsare, men jag kan tänka mig att det säkert finns läsare som läser snabbare. Och vissa böcker går snabbt att läsa medan böcker som kräver mer eftertanke går långsammare
Läsa eller lyssna
Än så länge klarar jag inte av at lyssna på ljudböcker, jag bara somnar. Och så njuter jag faktiskt av att läsa ord och text.
TV-serier eller film
Egentligen varken eller, jag tittar väldigt lite på tv och orkar inte följa serier och har sällan tid eller tålamod att titta igenom en hel film. Vi går på bio ganska sällan men de gånger vi går är nog en av de få gångerna jag verkligen tittar igenom en hel film (för vart skulle jag ta vägen i en biosalong?) 
Independentfilm eller filmbolagsfilm
Ska jag titta på film så måste det vara nånting lättsmält och streamline.
Singelläsning eller slalomläsning
Visserligen har jag alltid två böcker på gång samtidigt men jag läser en bok i köket och den andra boken har jag enbart till att läsa i sängen.
Låna böcker eller köpa böcker
Bibliotek fungerar inte för mig. Jag vill äga böckerna så att jag kan läsa boken när jag vill.
Science fiction eller fantasy
Science fiction har hittills inte funkat för mig men ja brukar prova på lite då och då ändå. Fantasy har jag däremot börjat vänja mig vid numera.
Fantasy eller fiktion
Jag läser ju fantasy numera men föredrar fiktion.
Fiktion eller biografi
Jag har haft en period då jag läste mycket biografier och jag blev nog lite mätt på det så numera blir det bara när det gäller någon väldigt speciell person eller ämne som jag är intresserad av.
Läsa efter att-läsa-lista eller spontanläsa
Jag planerar en massa men ingen planering är skriven i sten, när det kommer till kritan så väljer jag sen spontant. 
Läsa gammalt eller läsa nytt
Både och. Just nu läser jag väldigt mycket nytt men försöker numera se till att sovrumsboken är en hyllvärmare vilket automatiskt betyder att den är äldre.
Läsa i förstaperson eller läsa i tredje person
Spelar absolut ingen roll för mig, båda går bra.
Pocket eller inbunden
Båda går bra: Inbunden i köket där jag inte behöver hålla i boken utan kan använda mitt bokstöd, pocket i sovrummet för pocketen är smidigare att hålla i när man läser i sängen.
Inbunden eller läsplatta
Alltid pappersformat. 
Novell eller roman
Jag läser noveller ibland, men föredrar roman.
Läsa enstaka böcker eller läsa bokserier
Helst enstaka böcker även om kortare serier går bra. Evighetsserier orkar jag definitivt inte med utan tröttnar efter x antal böcker.
Läsa svenska författare eller utländska författare
Läser både och. Läser numera fler svenska författare än någonsin förut.
Läsa debuterande författare eller etablerade författare
Jag är väldigt svag för debutanter men måste läsa något av en etablerad författare emellan.

6 kommentarer:

 1. vanliga läsare... kanske läser jag snabbt ändå.

  SvaraRadera
 2. Jag är som du: vill äga mina böcker. Vilket egentligen är rätt korkat ... Nu håller jag koll på din bokmärken framöver!

  SvaraRadera
 3. Singelläsning! Det verkar vara det ovanligare av svaren.

  SvaraRadera
 4. Jag skulle somna på mindre än tio sekunder om jag lyssnade på ljudbok stillasittande och än snabbare om jag låg ner ��. Men i pendeltrafiken är det rätt lätt att hålla sig vaken och där är ljudboken det som får min själ att överleva 2,5 h per dag bland andra i samma energidödande miljö.

  SvaraRadera
 5. Har verkligen blivit fler svenska författare man läser nu i jämförelse med förr. Kanske beror det på bokbloggen?

  SvaraRadera
 6. Blandad läsning är givande. Lyssnar en hel del på ljudböcker men hade svårt för det i början tills det vände. Kan inte läsa på buss så det är ett bra sätt att få mer läst till/från jobbet och det gör tråkiga saker som att diska och liknande lite roligare ;)

  SvaraRadera