torsdag 7 mars 2013

Den nya överklassen: en bok om Sveriges ekonomiska elit

Den nya överklassen: en bok om Sveriges ekonomiska elit av Bengt Ericson

"Den nya överklassen erbjuder en guidad tur genom ett rikemansland där pengar och position betyder allt. Vi får veta hur dess invånare bor, semestrar och roar sig på andra sätt. Vi får läsa om herrgårdarna, kungajakterna, privatskolorna och de slutna elitsällskapen. Plus om den svans av andra karriärister, som så gärna vill hamna i samma guldsits. Boken är en djupgående och underhållande skildring av en samhällsklass vars livsstil är fjärran från vad övriga svenskar kan tillåta sig. Den är skriven med glimten i ögat, men här finns också en kritisk underton. Vad har dessa människor gjort för att förtjäna sina svindlande belöningar? Och vad innebär de för sammanhållningen i vårt land?"

---------------------------------------------

Det är mycket siffror och statistik och väldigt många namn man känner igen från tidningar. Och det är intressant! Visst kan man läsa om bonusarna, "eliten" och lyxlevernet i dagstidningarna också, men det blir på något sätt mer lättfattligt och koncentrerat på det här sättet. Men, man ska inte glömma att det här absolut inte är något objektivt om "maktens män", för det är nästan uteslutande män det handlar om,  utan det här är Ericsons syn på saken. Och javisst, jag tror de flesta vid något tillfälle spytt galla över alla bonusar och arvoden diverse direktörer lyckas håva in, men hur mycket det egentligen handlar om har man nog ändå inte förstått.  Och man fnyser lite åt det man vet om dyra privatskolor, herrklubbar osv, men jag tror väldigt få egentligen har tänkt på att det här handlar om en hel livsstil som bara vissa har tillgång till.

Ericson är kritisk men han lyckas också med att lätta upp texten så att den blir mer läsarvänlig, genom att använda sig av anekdoter, ironi och humor.
Samtidigt som jag till viss del delar Ericsons åsikter så blir jag lite irriterad emellanåt över den lite skvallriga Hänt-i-Veckan-tonen som dyker upp då och då.
Men trots vissa  irritationsmoment så är Den nya överklassen mycket intressant och läsvärd.

Den nya överklassen: en bok om Sveriges ekonomiska elit finns att köpa hos t ex

Adlibris
Bokia
Bokus
CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar